Anexarea Crimeei de către Putin, printre argumentele favorite ale firmelor de lobby la Washington

Anexarea Crimeei de către preşedintele rus Vladimir Putin a devenit unul dintre argumentele favorite ale firmelor de lobby de la Washington, fiind invocată ca motiv pentru acţiuni diverse, de la construcţia unui oleoduct la accelerarea dezvoltării industriei private a zborurilor spaţiale.

795 afișări
Imaginea articolului Anexarea Crimeei de către Putin, printre argumentele favorite ale firmelor de lobby la Washington

Anexarea Crimeei de către Putin, printre argumentele favorite ale firmelor de lobby la Washington (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Este un exemplu clasic. Poţi crea o imagine care să te plaseaze de partea binelui", a declarat Burdett Loomis, profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Kansas, specializat în activitatea de lobby, potrivit Bloomberg.

Situaţiile de criză au determinat de multe ori autorităţile americane să treacă la acţiune. Un astfel de exemplu este lansarea satelitului Sputinik de către URSS în 1957, care a coagulat suficient sprijin pentru programul spaţial american de a trimite un om pe Lună.

"Nu vrei să laşi să se irosească o criză serioasă", a declarat în timpul unei conferinţe în 2008 actualul primar din Chicago, Rahm Emanuel, fost şef de cabinet al preşedintelui SUA Barack Obama.

Miliardarul Elon Musk, care deţine compania Space Exploration Technologies pare să fi urmat sfatul când a declarat unei comisii din Senatul american, la începutul lunii martie, că dependenţa SUA de motoarele de rachete spaţiale produse în Rusia reprezintă un risc.

Compania SpaceX a lui Musk vrea să transporte astronauţii americani către Staţia Spaţială Internaţională, serviciu furnizat în prezent de Rusia.

"Este uşor jenant să vezi că SUA trebuie să meargă cu rachetele Rusiei", a declarat Musk într-un interviu pentru Bloomberg Television în martie.

Intervenţia militară a Rusiei în Ucraina pentru anexarea regiunii Crimeea a oferit sprijin şi companiilor care vor dreptul de a exporta gaze naturale din SUA, activitate în prezent foarte strict reglementată de autorităţile americane.

Eforturile altor grupuri de lobby, precum acţiunea Institutului American al Petrolului de a obţine ridicarea unei interdicţii din anii '70 la exportul de petrol înregistrează, de asemenea, progrese.

"Dezbaterea a atras mai mult interes în contextul situaţiei din Ucraina", a declarat Erik Milito, director al institutului pentru operaţiuni de explorare şi producţie.

Reprezentanţii din Congres ai ambelor partide americane, Democrat şi Republican, sunt mai atenţi la mesajele institutului, printre membrii căruia se află companii precum Chevron şi Exxon.

"Ultimul lucru pe care îl vor Putin şi ai lui este competiţia SUA în cursa energiei", a declarat şeful comisiei pentru energie şi resurse naturale din Senat, Mary Landrieu. Landrieu a cerut autorităţilor de reglementare să aprobe un plan de exploatare de gaze naturale în statul Louisiana, pe care îl reprezintă în Congres.

La cinci zile de la anunţarea anexării Crimeei de către Rusia, directori ai companiei TransCanada, care vrea să construiască oleoductul Keystone XL prin şase state americane, şi reprezentanţi ai institului petrolului au organizat o conferinţă de presă la Washington pentru a sublinia importanţa proiectului.

În timp ce SUA au aprobat ajutor financiar de 1 miliard de dolari pentru guvernul de la Kiev, oficialii americani folosesc criza şi pentru reluarea discuţiilor blocate privind extinderea unui regim de tarife reduse pentru Ucraina, care a expirat în iulie.

Asociaţia Electronicelor de Consum din SUA, cea a productorilor de îmbrăcăminte şi încălţăminte, precum şi alte organizaţii fac parte dintr-un grup de lobby pentru reluarea programului.

Criza este, de asemenea, folosită şi pentru promovarea unui acord comercial, Parteneriatul TransAtlantic pentru Comerţ şi Investiţii, între SUA şi UE.

Având în vedere că relaţiile dintre SUA şi Rusia sunt în cel mai dificil moment de la încheierea Răzbiului Rece, unii experţi militari cer preşedintelui Obama să reanalizeze strategia militară. SUA au anunţat, în 2012, planuri de a înjumătăţi forţele americane din Europa şi de a reduce cu aproape 500 de miliarde de dolari cheltuielile militare într-o perioadă de un deceniu.

"Toată lumea de la Pentagon şi din industria de apărare foloseşte criza din Ucraina pentru a explica de ce trebuie să cheltuiască mai mult cu tehnica militară", a declarat Loren Thompson, director operaţional la Institutul Lexington, care oferă consultanţă în chestiuni legate de sectorul apărării.

Criza ar putea creşte susţinerea pentru sisteme de apărare furnizate de companii precum Raytheon şi Lockheed Martin, precum şi pentru vehicule blindate produse de companii precum General Dynamics şi BAE Systems, a spus Thompson.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici