Angela Merkel avertizează: Dacă euro eşuează, Europa eşuează

Cancelarul german Angela Merkel a sugerat, luni, că trebuie găsit un compromis în cazul Greciei, în timp ce ieşirea tot mai probabilă a ţării din zona euro a generat panică pe pieţele internaţionale, relatează DPA, în pagina electronică.

21558 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel avertizează: Dacă euro eşuează, Europa eşuează

Angela Merkel (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)

"Dacă se pierde capacitatea de a se ajunge la un compromis, atunci Europa este pierdută, iar acesta este sensul unei afirmaţii pe care o fac deseori - «dacă euro eşuează, Europa eşuează»", a declarat Merkel în cadrul unei conferinţe a partidului la Berlin.

La Bruxelles, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat că se simte "trădat" după ce negocierile cu Grecia au eşuat, vineri, şi le-a cerut grecilor să voteze "da" la referendumul fixat pentru 5 iulie.

"Egoismul şi uneori jocurile tactice şi chiar populiste sunt predominante. După toate eforturile depuse, după toate eforturile Comisiei şi ale altor instituţii implicate, mă simt oarecum trădat", a declarat el.

El le-a cerut autorităţilor de la Atena să "spună adevărul" poporului lor, precizând că propunerile de ajutor ale creditorilor internaţionali nu urmăresc tăierea pensiilor sau salariilor.

Într-un discurs adresat duminică naţiunii, premierul Alexis Tsipras le-a cerut grecilor să fie răbdători şi să îşi păstreze cumpătul, asigurându-i că depozitele lor bancare sunt "pe deplin securizate".

Decizia Greciei de a impune controlul capitalului este "justificată", a declarat Comisia Europeană după o evaluare iniţială a măsurilor.

Cu toate acestea, comisarul UE pentru servicii financiare, Jonathan Hill, a avertizat că mişcarea liberă a capitalurilor trebuie "reinstituită cât mai repede posibil în interesul economiei elene, a zonei euro şi a pieţei unice europene".

Oficialii şi liderii europeni au lăsat uşa deschisă pentru redeschiderea negocierilor cu Grecia. Preşedintele francez Francois Hollande a scris luni într-un mesaj postat pe Twitter că un acord cu Grecia este încă posibil.

Vorbind după o întâlnire de urgenţă a Cabinetului pe tema crizei greceşti, Hollande a subliniat că Franţa este "pregătită să acţioneze" pentru menţinerea Greciei în zona euro.

Potrivit AFP, el a declarat că referendumul din Grecia este o "alegere suverană". "Aceasta este democraţia, este dreptul poporului grec ce vrea pentru viitor. Miza este dacă Grecia vrea să rămână în zona euro sau să îşi asume riscul plecării", a declarat el.

Comentariile sale au fost susţinute de cancelarul german Angela Merkel. Purtătorul ei de cuvânt, Steffen Seibert, a declarat că Guvernul german este dispus să discute cu Guvernul grec "în orice moment", adăugând că Berlinul a rămas în contact cu Atena.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici