Angela Merkel pledează pentru aprofundarea uniunii politice la nivelul UE

Cancelarul german Angela Merkel a pledat luni pentru ca uniunea politică să progreseze în Europa astfel încât aceasta din urmă să depăşească criza datoriilor şi să conteze în continuare la nivel mondial.

106 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel pledează pentru aprofundarea uniunii politice la nivelul UE

Angela Merkel (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Este momentul oportun pentru mai multă cooperare politică în Europa. (...) Noi nu vom putea să ne apărăm punctele de vedere în lume dacă nu vom fi uniţi în Uniunea Europeană, şi (...) să reuşim din punct de vedere economic", a declarat Merkel în faţa presei reunite la Berlin pentru conferinţa sa de reîncepere a activităţii.

Cancelarul a fost întrebat în legătură cu momentul ales de Europa pentru a face uniunea politică să progreseze, în timp ce UE este din ce în ce mai criticată de cetăţeni şi se confruntă cu dificultăţi economice.

"Noi trebuie să recuperăm ceea ce nu am făcut suficient în timpul creării euro, adică avem nevoie de mai multă coordonare, de angajament comun", a declarat ea.

"Am prevăzut să abordăm această problemă la summitul UE de la sfârşitul anului: o cooperare mai strânsă şi în special în zona euro", a adăugat ea.

Merkel a subliniat că europenii nu sunt decât 500 de milioane dintre cele şapte miliarde de fiinţe umane. "Europa este pentru noi mai mult decât o uniune monetară sau o comunitate economică, este şi o comunitate a valorilor fundamentate pe democraţie şi libertate de opinie, de cult", a afirmat cancelarul.

"Trebuie să fim atenţi: ceea ce am decis, mai ales moneda comună, trebuie să funcţioneze (...) Este momenul oportun pentru a ne combate slăbiciunile", a adăugat ea.

Merkel a subliniat, de asemenea, cât de mult a contribuit UE la menţinerea păcii începând din 1945, de la îndepărtarea regimului nazist. "Imaginile din lumea arabă ne amintesc că noi trăim în pace", a declarat ea.

Potrivit unui sondaj publicat în presa germană luni, majoritatea germanilor (65 la sută) apreciază totuşi că situaţia lor personală ar fi fost mai bună fără euro. Majoritatea germanilor (49 la sută) consideră, de asemenea, că le-ar fi fost mai bine, personal, dacă UE nu ar fi existat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici