Angela Merkel se opune interzicerii partidului neonazist NPD

Cancelarul german Angela Merkel a respins joi o propunere a social-democraţilor privind interzicerea partidului neonazist NPD, preferând lupta politică unei bătălii judiciare, relatează AFP.

2 afișări
Imaginea articolului Angela Merkel se opune interzicerii partidului neonazist NPD

Angela Merkel se opune interzicerii partidului neonazist NPD

"Nu trebuie să credem că problema extremismului de dreapta trebuie rezolvată prin interzicerea partidului", a declarat ea pentru Juedische Allgemeine, un săptămânal publicat de Consiliul central al evreilor din Germania.

Cinci miniştri regionali de Interne, din cadrul partidului social-democrat, au declarat miercuri că au fondat un grup de lucru care să pregătească terenul pentru o cerere de interzicere a NPD.

Acest partid nu este reprezentat în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului), ci în două parlamente regionale din fosta Germanie de Est, Mecklenburg-Pomerania Occidentală şi Saxa.

NPD este un partid care nu respectă valorile fundamentale şi esenţiale ale Constituţiei şi "trebuie să spunem clar acest lucru încă de la începutul dezbaterii politice cu NPD şi extrema dreaptă, independent de perspectivele interdicţiei", a adăugat Merkel.

Intezicerea NPD este un subiect de dezbatere recurent în Germania. Ideea este apărată de câţiva oficiali politici de rang înalt, între care primarul social-democrat de la Berlin, Klaus Wowereit, dar ea întâmpină dificultăţi juridice.

O primă tentativă de a interzice NPD a Curţii Constituţionale s-a soldat cu un eşec în 2003.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici