Ankara: Zeci de mii de persoane protestează faţă de purtarea vălului islamic în universităţi

Câteva zeci de mii de manifestanţi s-au reunit sâmbătă, la Ankara, în mausoleul fondatorului Republicii turce Mustafa Kemal Ataturk, pentru a-şi exprima opoziţia faţă de un proiect guvernamental care autorizează portul vălului islamic în universităţi.

1 afișare
Imaginea articolului Ankara: Zeci de mii de persoane protestează faţă de purtarea vălului islamic în universităţi

Ankara: Zeci de mii de persoane protestează faţă de purtarea vălului islamic în universităţi

"Turcia este laică şi va rămâne aşa", "demisia guvernului", "suntem toţi soldaţii lui Ataturk", scandau manifestanţii, al căror număr depăşea 30.000, potrivit autorităţilor militare care se ocupă de mausoleu.

Reuniţi la apelul a 35 de asociaţii, dintre care mai multe organizaţii feministe, manifestanţii purtau drapele ale Turciei.

Guvernul a prezentat vineri Parlamentului un proiect de reformă care pune capăt interdicţiei de a purta văl islamic în universităţile din Turcia, o ţară în care peste 99 la sută din populaţie este de religie musulmană dar care are un regim strict laic.

Textul, care trebuie votat săptămâna viitoare de către deputaţi, a suscitat nemulţumirea adepţilor unei aplicări stricte a principiului laicităţii, în special din rândul armatei, magistraturii şi administraţiei universităţilor.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AK), aflat la putere, şi Partidul Acţiunii Naţionaliste (MHP), care susţin reforma, dispun de o majoritate parlamentară de două treimi, necesară pentru a adopta textul.

AK apreciază că interdicţia vălului islamic în universităţi aduce atingere libertăţii de conştiinţă şi dreptului la educaţie al tinerelor femei înlăturate din universităţi din cauza ţinutei lor.

Sute de mii de persoane au participat în primăvară la manifestaţii ample în principalele oraşe alte Turciei, împotriva Guvernului şi în favoarea laicităţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici