Antonio Guterres, secretarul general al ONU: Politica izolaţionistă americană este riscantă pentru lumea întreagă

O eventuală politică izolaţionistă a SUA ar fi foarte riscantă pentru lumea înreagă, a avertizat Antonio Guterres, secretarul general al ONU, care a susţint, marţi, o conferinţă de presă.

309 afișări
Imaginea articolului Antonio Guterres, secretarul general al ONU: Politica izolaţionistă americană este riscantă pentru lumea întreagă

Antonio Guterres, secretarul general al ONU: Politica izolaţionistă americană este riscantă pentru lumea întreagă (Imagine: Hepta)

Foarte atent la exprimare, secretarul general al ONU nu a menţionat numele lui Donald Trump, însă a atras atenţia asupra pericolului pe care îl presupune o posibilă izolare a Statelor Unite.

Guterres este de părere că o abordare izolaţionistă a SUA ar genera un vid de putere în relaţiile internaţionale. ”Dacă SUA renunţă la o parte a angajamentelor internaţionale, atunci va rămâne în urmă un vid de putere, iar alţi actori vor acoperi acest gol. Nu cred că asta ar fi bine pentru Statele Unite sau pentru înreaga lume”, a declarat Guterres.

Luna trecută, Guterres a pus sub semnul întrebării decizia preşedintelui american de a retrage SUA din Acordul de la Paris.

Secretarul general al ONU se confruntă şi cu presiunile exercitate de SUA pentru reducerea operaţiunilor de asigurare a păcii, în contextul în care SUA este cel mai mare contributor la bugetul ONU.

Guterres a susţinut prima conferinţă de presă de când ocupă funcţia de secretar general al ONU cu ocazia Zilei Mondiale a Refugiaţilor. În discursul său, Guterres a afirmat că statele au început să-şi închidă graniţele şi nu oferă refugiaţilor protecţia pe care o merită. El este de părere că dezbaterile pe marginea migraţiei au devenit iraţionale în ziua de astăzi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici