Antony Blinken este în Moldova după avertismentele privind „operaţiunile de influenţă” ruseşti. Macron: Ucrainei ar trebui să i se permită să atace Rusia cu arme occidentale

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a îndreptat miercuri spre capitala moldovenească Chişinău, prima oprire a unui scurt turneu european menit să consolideze sprijinul pentru Ucraina.

Urmărește
1238 afișări
Imaginea articolului Antony Blinken este în Moldova după avertismentele privind „operaţiunile de influenţă” ruseşti. Macron: Ucrainei ar trebui să i se permită să atace Rusia cu arme occidentale

Antony Blinken este în Moldova după avertismentele privind „operaţiunile de influenţă” ruseşti. Macron: Ucrainei ar trebui să i se permită să atace Rusia cu arme occidentale

Blinken s-a întâlnit cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în condiţiile în care oficialii americani spun Moldova, care are o graniţă lungă cu Ucraina, se confruntă cu „operaţiuni de influenţă” ruseşti.

„Sunteţi un partener preţios în regiune”, a declarat Blinken, salutând munca „în circumstanţe dificile” a preşedintei Maia Sandu, care a întors cu hotărâre ţara sa spre Uniunea Europeană.
 
Blinken a promis că va susţine „o democraţie rezilientă” în faţa tentativelor de destabilizare ale Rusiei. „Vrem să ne asigurăm că poporul moldav poate să-şi decidă el însuşi soarta. Aceasta este miza”, a insistat secretarul de stat american. 
 
La rândul său, Maia Sandu a declarat că beneficiile directe ale sprijinului american pentru Republica Moldova sunt evidente. De asemenea, prin sancţionarea celor care încearcă să destabilizeze Republica Moldova, SUA contribuie la securitatea republicii, potrivit Deschide.md.
 
Lupta cu corupţia este una dificilă şi lungă, însă autorităţile de la Chişinău sunt hotărâte să o ducă până la capăt, a mai afirmat Maia Sandu în cadrul conferinţei de presă comune cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken. 
 
Scopul vizitei lui Blinken este acela de a „reafirma sprijinul SUA pentru procesul de aderare a Republicii Moldova la UE şi pentru securitatea energetică”, a precizat anterior Departamentul de Stat într-un comunicat.
 
Cel mai înalt diplomat american se va deplasa ulterior la Praga pentru a se alătura unei reuniuni a miniştrilor de externe din cadrul NATO, înaintea summitului liderilor alianţei din iulie.

Macron: Ucrainei ar trebui să i se permită să atace Rusia cu arme occidentale

Ucrainei ar trebui să i se permită să folosească arme occidentale împotriva unor situri militare ruseşti folosite pentru a viza Ucraina, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron.

„Cum putem explica Ucrainei că trebuie să îşi protejeze oraşele ... dar că nu au dreptul să atace de unde vin rachetele? Este ca şi cum le-am spune că vă dăm arme, dar nu le puteţi folosi pentru a vă apăra", a declarat Macron, în timpul unei conferinţe de presă la Meseberg, în Germania.

Lui Macron i s-a alăturat cancelarul german Olaf Scholz, care a fost de acord că Ucrainei ar trebui să i se permită să îşi apere teritoriul atâta timp cât respectă condiţiile furnizorilor de arme.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat asupra unor consecinţe grave dacă Rusia va fi lovită cu arme occidentale.

Acest lucru a avut loc în timp ce preşedintele ucrainean  Zelenski a efectuat un turneu de două zile în Europa, în timpul căruia a vizitat Spania, Portugalia şi Belgia şi a primit mai multe promisiuni de ajutor militar.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici