Anul cu cei mai mulţi jurnalişti încarceraţi. Lista ţărilor cu cele mai multe condamnări

  • Numărul de jurnalişti încarceraţi pentru munca lor a atins un nou record negativ în 2021
  • 24 de jurnalişti au fost ucişi din cauza reportajelor lor, iar alţi 18 au murit în „circumstanţe prea obscure pentru a stabili dacă au fost ţinte specifice".
  • China şi Myanmar sunt ţările care au condamnat cei mai mulţi jurnalişti
228 afișări
Imaginea articolului Anul cu cei mai mulţi jurnalişti încarceraţi. Lista ţărilor cu cele mai multe condamnări

Sursa foto: profimedia

Numărul de jurnalişti încarceraţi pentru munca lor a atins un nou record negativ în 2021. Potrivit datelor Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor, 293 de jurnalişti au fost încarceraţi pentru activitatea lor în ultimele douăsprezece luni, în creştere faţă de anul 2020. Cele mai multe cazuri sunt raportate în China şi Myanmar, avertizează CPJ.

De asemenea, ONG-ul cu sediul la New York, a semnalat că alţi 24 de jurnalişti au fost ucişi din cauza reportajelor lor, iar alţi 18 au murit în „circumstanţe prea obscure pentru a stabili dacă au fost ţinte specifice".

"A fost un an deosebit de sumbru pentru apărătorii libertăţii presei", a transmis CPJ într-un comunicat.

China rămâne şi în acest an ţara cu cei mai mulţi jurnalişti după gratii. Autorităţile au arestat şi încarcerat 50 de persoane. ONG-ul a precizat că "încarcerarea necruţătoare a jurnaliştilor de către Beijing nu este nouă".

Ţara vecină, Myanmar, a urcat pe locul al doilea după ce cel puţin 26 de jurnalişti au fost închişi după lovitura de stat de la 1 februarie 2021.  Aceştia au fost reţinuţi în cea mai mare parte în timp ce acopereau protestele pro-democraţie şi au fost acuzaţi în temeiul "unei prevederi vagi împotriva statului care penalizează în linii mari incitarea şi difuzarea de "ştiri false"", a spus ONG-ul.

Egiptul cu (25 de jurnalişti încarceraţi), Vietnamul (23) şi Belarus (19) completează topul primelor cinci ţări.

"CPJ a documentat bătăile aplicate jurnaliştilor aflaţi în detenţie, precum şi încercările autorităţilor de a închide instituţii de presă, de a bloca internetul, de a face raiduri în redacţii, de a hărţui jurnaliştii şi de a continua să aducă noi acuzaţii împotriva celor aflaţi în închisoare. Mulţi jurnalişti au fost reţinuţi de mai multe ori", a mai precizat CPJ.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici