Anul până în care Comisia Europeană îşi propune să elimine complet gazele cu efect de seră

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat, miercuri, Parlamentului European, „Pactul ecologic european”, un plan prin care propune statelor membre UE să elimine emisiile de gaze cu efect de seră până în 2050 iar Europa să devină un continent neutru din punct de vedere climatic.

531 afișări
Imaginea articolului Anul până în care Comisia Europeană îşi propune să elimine complet gazele cu efect de seră

Comisia Europeană îşi propune să elimine complet gazele cu efect de seră până în 2050

Pactul ecologic european acoperă toate sectoarele economiei, în special transporturile, energia, agricultura, clădirile şi sectoarele industriale, de exemplu cele ale siderurgiei, cimentului, TIC, textilelor şi produselor chimice.

Pentru a deveni, până în 2050, primul continent neutru din punct de vedere climatic, Comisia va prezenta, în termen de 100 de zile de la preluarea mandatului, primul „act legislativ european privind clima”. Pentru a atinge obiectivele în materie de climă şi mediu, Comisia va prezenta, de asemenea, Strategia privind biodiversitatea pentru 2030, noul Plan de acţiune privind strategia industrială şi economia circulară, Strategia „de la fermă la consumator” pentru o alimentaţie durabilă şi propuneri pentru o Europă lipsită de poluare.

"Vor începe neîntârziat lucrările în vederea majorării obiectivelor Europei în materie de emisii pentru 2030, stabilind o traiectorie realistă de îndeplinire a obiectivului pentru 2050", precizează CE într-un comunicat.

Potrivit programului publicat de Executivul de la Bruxelles, actualele politici europene vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 60% până în 2050. Până în vara anului viitor, Comisia şi-a propus să prezinte un plan prin care să crească eforturile de reducere a gazelor cu efect de seră în 2030 la 50%.

Până în iunie 2021, Comisia va revizui toate politicile privind protecţia mediului.

Îndeplinirea obiectivelor Pactului ecologic european până în 2030 va necesita investiţii anuale suplimentare în valoare de 260 de miliarde de euro, reprezentând aproximativ 1,5 % din PIB-ul din 2018. Aceste investiţii vor necesita mobilizarea sectorului public şi a celui privat. Comisia va prezenta, la începutul anului 2020, Planul de investiţii pentru o Europă durabilă, menit să răspundă nevoilor de investiţii. Cel puţin 25 % din bugetul pe termen lung al UE ar trebui să fie alocat acţiunilor climatice, iar Banca Europeană de Investiţii, în calitate de bancă a Europei în domeniul climei, va oferi un sprijin suplimentar. Pentru ca sectorul privat să contribuie la finanţarea tranziţiei către o economie verde, Comisia va prezenta, în 2020, o strategie de finanţare verde.

De asemenea, va exista şi un mecanism de tranziţie echitabilă ce va sprijini regiunile care se bazează în mare măsură pe activităţi cu intensitate mare a emisiilor de dioxid de carbon.

"Acest mecanism îi va sprijini pe cetăţenii cei mai vulnerabili pe parcursul tranziţiei, oferindu-le acces la programe de recalificare şi la oportunităţi de angajare în noi sectoare economice", potrivit Comisiei Europene.

Bugetul acestui mecanism ar putea fi de aproximativ 100 de miliarde de euro, care vor fi asiguraţi din diferite surse, inclusiv politicile de coeziune, bugetele naţionale, cofinanţare, programul european de investiţii private şi fonduri de la Banca Europeană de Investiţii.

Parlamentul şi Consiliul European vor trebui să aprobe acest Pact pentru a fi implementat. Comisia va prezenta măsurile anunţate în foaia de parcurs a Pactului ecologic european.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici