Apă de ploaie contaminată de la complexul atomic Fukushima s-ar fi scurs în Oceanul Pacific

Apă de ploaie contaminată de la Fukushima s-ar fi scurs în Oceanul Pacific, situat în vecinătate, a anunţat luni compania care administrează acest complex atomic ameninţat de apropierea taifunului Francisco, după ce a fost afectat săptămâna trecută de Wipha.

146 afișări
Imaginea articolului Apă de ploaie contaminată de la complexul atomic Fukushima s-ar fi scurs în Oceanul Pacific

Apă de ploaie contaminată de la complexul atomic Fukushima s-ar fi scurs în Oceanul Pacific (Imagine: Arhiva Mediafax Foto / AFP)

Tokyo Electric Power (TEPCO) a explicat că apa de ploaie a inundat zone unde sunt instalate rezervoarele de stocare a lichidului radioactiv.

Aceste cisterne sunt amplasate pe o placă de beton înconjurată de un mic dig de 30 centimetri, însă, atunci când plouă abundent, apa se acumulează în aceste spaţii, uneori depăşind digul, revărsându-se şi transportând substanţe radioactive.

Într-un loc, apa de ploaie care s-ar fi scurs în ocean indică o concentraţie a stronţiului 90 de 710 becquereli pe litru.

În alt loc, apa de ploaie rămasă în interiorul zonei rezervoarelor arată o concentraţie a stronţiului 90 de 12.000 becquereli pe litru.

În total, apa contaminată s-a revărsat în 12 locuri, dar gradul de contaminare şi cantităţile deversate nu sunt cunoscute.

TEPCO şi Guvernul japonez au convenit să nu permită deversarea deliberată în natură a apei cu niveluri de radioactivitate de peste 10 becquereli pe litru pentru stronţiu 90, 15 becquereli pe litru pentru cesiu 134 şi 25 becquereli pe litru pentru cesiu 137.

După ce a anunţat că devastatorul taifun Wipha, care a afectat sudul şi estul Japoniei la mijlocul săptămânii trecute, nu a provocat pagube complexului atomic Fukushima Daiichi, TEPCO a recunoscut că s-au produs numeroase probleme, inclusiv deversări de apă contaminată.

De asemenea, TEPCO a confirmat pentru AFP că o mică alunecare de teren a avut loc în interiorul complexului, semnalată iniţial pe Internet de către angajaţi.

"Nu este gravă şi nu are nicio consecinţă", a dat asigurări un oficial al TEPCO, contactat telefonic.

Complexul Fukushima Daiichi este plin cu apă radioactivă stocată în parte în aproximativ o mie de rezervoare sau acumulată sub complexul atomic. TEPCO luptă de peste doi ani şi jumătate cu acest lichid, a cărui cantitate creşte în fiecare zi.

În plus, numeroase avarii au avut loc recent în acest complex atomic, devastat de un tsunami pe 11 martie 2011, ceea ce a obligat TEPCO să sporească resursele alocate gestionării problemei apei radioactive, iar Guvernul nipon să se implice mai mult pentru a linişti comunitatea internaţională.

Pe de altă parte, o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) se află în prezent în Japonia pentru a studia progresele realizate în decontaminarea zonei din jurul complexului din care aproximativ 160.000 de persoane au fost nevoite să plece şi încă nu pot să se întoarcă acasă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici