Apă puternic radioactivă într-un puţ forat între centrala Fukushima şi ocean

Operatorul centralei nucleare Fukushina a anunţat sâmbătă că a descoperit un nivel ridicat de elemente radioactive în apa subterană din apropierea reactoarelor, într-un nou puţ forat mai aproape de ocean, şi s-a declarat incapabil să precizeze dacă această apă se scurge sau nu în mare.

189 afișări
Imaginea articolului Apă puternic radioactivă într-un puţ forat între centrala Fukushima şi ocean

Apă puternic radioactivă într-un puţ forat între centrala Fukushima şi ocean (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Exploatantul, Tokyo Electric Power (TEPCO), a detectat un nivel de 3.000 de becquereli pe litru de apă al unor substanţe radioactive, producătoare de raze beta, precum stronţiu 90, în lichidul extras vineri dintr-un un nou punct de prelevare situat între reactoare şi mare.

Acest nivel de radioactivitate depăşeşte de zeci de ori doza maximă admisă pentru apa de mare.

Iniţial, TEPCO a afirmat că apa s-a acumulat acolo unde a fost prelevată prima dată, adică într-un punct mai îndepărtat de ocean, şi nu s-a răspândit.

Controale mai riguroase arată că informaţia oferită de TEPCO nu s-a confirmat, deoarece nivelul de radioactivitate observat în puţul nou forat este aproximativ de două ori mai mare decât în cazul prelevării anterioare.

Referitor la radioactivitatea mai ridicată din apa subterană din apropierea Oceanului Pacific, TEPCO afirmă: "noi nu cunoaştem motivul, însă în apa de mare analizată nu am depistat vreo creştere a nivelului de radioactivitate".

Totuşi, compania este mai prudentă în a da informaţii categorice "în prezent nu se poate stabili dacă apa radioactivă se scurge sau nu în oceanul din apropiere".

TEPCO promite să multiplice controalele.

Centrala nucleară Fukushima Daiichi a fost avariată în urma unui seism urmat de tsunami pe 11 martie 2011, în nord-estul arhipelagului.

Întreruperea alimentării cu electricitate, în haosul care a urmat cutremurului, a condus la oprirea sistemelor de răcire a combustibilului, care s-a topit în trei dintre cele şase reactoare ale instalaţiei, ceea ce a provocat răspândirea numeroaselor elemente radioactive în mediul înconjurător

Cei aproximativ 3.000 de muncitori care lucrează la centrală descoperă puţin câte puţin amploarea pagubelor, depunând eforturi ca problemele ce apar în mod frecvent să nu genereze o situaţie incontrolabilă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici