Apă puternic radioactivă la Fukushima. TEPCO anunţă a treia scurgere

TEPCO, firma care administrează centrala de la Fukushima, a anunţat marţi că o a treia scurgere de apă foarte radioactivă a fost constatată la un rezervor subteran care, la fel ca celelalte două, ar prezenta o eroare de proiectare.

164 afișări
Imaginea articolului Apă puternic radioactivă la Fukushima. TEPCO anunţă a treia scurgere

Apă puternic radioactivă la Fukushima. TEPCO anunţă a treia scurgere (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

O scurgere de lichid contaminat a fost observată la Rezervorul numărul 1, după constatări similare la rezervoarele 2 şi 3.

"Pentru moment, suntem în incapacitate de a spune ceva", a declarat un purtător de cuvânt, Masayuki Ono, în timpul unei conferinţe de presă, anunţând că există mai multe potenţiale cauze şi că se efectuează cercetări.

Preşedintele Consiliului de Administraţie Naomi Hirose şi vicepreşedintele Zengo Aizawa vor efectua marţi o vizită la centrală, cu scopul de a constata la faţa locului şi hotărî ce măsuri este necesar să fie adoptate.

TEPCO a anunţat o scurgere de apă contaminată în sol la primul rezervor subteran, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Operatorul a evaluat la aproximativ 120 de tone cantitatea de lichid scursă.

O problemă similară a fost constatată la un alt rezervor de acelaşi tip (cu o lungime de 60 de metri, o lăţime de 53 de metri şi o adâncime de şase metri), dintre cele şapte rezervoare care servesc la păstrarea apei foarte radioactive.

Pentru a remedia această situaţie, TEPCO transfera cu ajutorul unor pompe mii de tone de apă din rezervoarele afectate 2 şi 3 către altele, dar încă unul dintre aceste rezervoare, numărul 1, este defect.

Prin urmare, TEPCO a decis să pună apa în alte tipuri de rezervoare. Cu toate acestea, cantităţile de apă sunt mai mari decât capacităţile disponibile.

Având în vedere distanţa, TEPCO consideră puţin probabilă o scurgere a apei radioactive în ocean.

În ultimele săptămâni, problemele se multiplică la centrala Fukushima Daiichi, care a fost pusă în pericol de un seism urmat de un tsunami la 11 martie 2011. În urma acestui incident, compania a creat o celulă de criză, iar autorităţile au ordonat acţiuni rapide pentru a calma situaţia.

Vineri, TEPCO a anunţat o întrerupere a sistemului de răcire de la bazinul de dezactivare a combustibilului uzat din Reactorul 3, o avarie provocată, probabil, de lucrări vizând împiedicarea recidivării unei grave pene de curent electric ce a avut loc în perioada 18-19 martie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici