Apărătorii ucraineni rezistă în oraşul din Donbas, unde se dau lupte grele împotriva trupelor ruseşti

Forţele ucrainene au rezistat duminică unui asalt rusesc asupra oraşului Sievierodoneţk, cel mai mare oraş pe care îl mai deţin în regiunea Luhansk din Donbas, dar au îndurat lovituri grele de artilerie, au declarat oficiali ucraineni, citaţi de Reuters.

2765 afișări
Imaginea articolului Apărătorii ucraineni rezistă în oraşul din Donbas, unde se dau lupte grele împotriva trupelor ruseşti

Bombardamentele au fost atât de intense încât nu a fost posibil să se evalueze victimele şi pagubele, a declarat guvernatorul din Luhansk, Serhiy Gaidai. Zeci de clădiri au fost distruse în ultimele zile.

„Situaţia a escaladat extrem de mult”, a declarat Gaidai.

Între timp, guvernul ucrainean a îndemnat Occidentul să îi furnizeze mai multe arme cu rază de acţiune mai lungă pentru a schimba cursul războiului, aflat acum în a patra lună.

Bătălia pentru Sievierodonetsk, care se află pe partea estică a râului Siverskyi Donets, a devenit centrul atenţiei în timp ce Rusia obţine câştiguri lente, dar solide, în Donbas, care cuprinde regiunile Luhansk şi Doneţk.

Rusia a concentrat o putere de foc uriaşă pe o zonă mică, în contrast cu fazele anterioare ale conflictului, când forţele sale erau adesea dispersate.

Gaidai a declarat că forţele ruseşti s-au adăpostit la hotelul Myr de la marginea de nord a oraşului Sievierodonetsk.

„Nu pot avansa mai departe în oraş şi fac victime, dar nu suntem în măsură în acest moment să le împingem afară din hotel”, a declarat el duminică pe Telegram.

Analiştii de la Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington, au declarat că ruşii nu au reuşit încă să încercuiască oraşul, iar apărătorii ucraineni le-au provocat „pierderi uriaşe”.

Dar ucrainenii au suferit şi ei înşişi pierderi serioase, atât civili cât şi combatanţi, au precizat ei într-un document de informare.

„Preşedintele rus Vladimir Putin provoacă suferinţe de nedescris ucrainenilor şi cere sacrificii oribile propriului său popor într-un efort de a cuceri un oraş care nu merită costul, nici măcar pentru el”, au spus ei.

Fixarea Rusiei pe Sievierodonetsk a atras resurse de pe alte fronturi de luptă şi, ca urmare, au făcut puţine progrese în alte părţi.

„Invazia rusă din Ucraina care a avut ca scop să cucerească şi să ocupe întreaga ţară a devenit o ofensivă disperată şi sângeroasă pentru a captura un singur oraş în est, în timp ce apără câştiguri importante, dar limitate, în sud şi est”, au spus ei.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că situaţia militară din Donbas este foarte complicată, dar că apărarea rezistă în mai multe locuri, inclusiv în Sievierodonetsk şi Lysychansk.

„Este indescriptibil de dificil acolo. Şi le sunt recunoscător tuturor celor care au rezistat acestui atac”, a declarat el în discursul său video de noapte.

Zelenski şi-a exprimat, de asemenea, speranţa că aliaţii Ucrainei vor furniza armele atât de necesare şi se aşteaptă la „veşti bune” în zilele următoare.

Ucraina a început să primească rachete anti-navă Harpoon din Danemarca şi obuziere autopropulsate din SUA, a declarat sâmbătă ministrul său al apărării.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici