Apariţie controversată a lui Adolf Hitler într-un film thailandez de promovare a "valorilor". Reacţia ambasadorului Israelului la Bangkok - VIDEO

Un scurt film de propagandă comandat de către conducătorii militari ai Thailandei pentru a promova cele "12 valori de bază" pe care fiecare elev trebuie să le înveţe a stârnit o controversă din pricina unei scene în care apare dictatorul nazist Adolf Hitler.

2947 afișări
Imaginea articolului Apariţie controversată a lui Adolf Hitler într-un film thailandez de promovare a "valorilor". Reacţia ambasadorului Israelului la Bangkok - VIDEO

Apariţie controversată a lui Adolf Hitler într-un film thailandez de promovare a "valorilor". Reacţia ambasadorului Israelului la Bangkok (Imagine: captura video YouTube)

Filmul prezintă povestea a doi elevi care învaţă despre viaţă şi loialitate, relatează huffingtonpost.com.

Printre scene ce reflectă o zi obişnuită la şcoală, în care elevii prind fluturi, fac experimente chimice şi exersează mişcări de karate, apare şi o scurtă secvenţă în care unul dintre copii îl pictează pe Adolf Hitler în timp ce dictatorul salută în stilul nazist, pe fundalul unei svastici. Colegul său îl aplaudă după ce termină desenul, iar el zâmbeşte satisfăcut de ceea ce a realizat.

Un purtător de cuvânt al cabinetului premierului thailandez Prayuth Chan-ocha, Panadda Diskul, a caracterizat vâlva creată în jurul acestui film o "neînţelegere", anunţând că scena cu desenul nazist va fi scoasă.

"Filmul este bun, dar a stârnit o uşoară neînţelegere în societatea noastră. Nu vom opri proiectul, dar vom înlocui scena cu probleme cu alta, mai potrivită", a declarat Panadda Diskul.

Acesta a explicat că scena reprezintă, de fapt, un act de revoltă a copilului faţă de mama lui, pe care o compară cu un dictator, dar în film nu apare nicio astfel de referire.

Ambasadorul Israelului în Thailanda, Simon Roded, s-a declarat "profund întristat să vadă această banalizare şi utilizare nepotrivită a simbolurilor naziste într-un film oficial thailandez".

"Am fost surprins că înainte de a fi aprobată difuzarea, niciuna dintre persoanele inteligente şi educate care l-au verificat nu l-a caracterizat ca fiind controversat şi ofensator. Dacă trebuie să învăţăm ceva din acest incident este că educaţia despre Holocaust, în special mesajele universale de toleranţă, ar trebui să apară în programa thailandeză", a precizat Simon Roded.

Studiul istoriei în sistemul de învăţământ din Thailanda se axează pe istoria ţării şi pe dinastia monarhică de durată. Istoria universală este ignorată, iar referirile la Holocaust sunt foarte puţine sau nu apar deloc.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici