Aproape 150 de civili, ucişi la Kobane de către jihadiştii din cadrul Stat Islamic

Reţeaua extremistă sunnită Stat Islamic (SI) a continuat vineri dubla ofensivă în nordul Siriei, una împotriva oraşului Kobane, la graniţa siriano-turcă, iar cea de a doua împotriva Hassakeh, în nord-estul ţării, lângă graniţa siriano-irakiană, relatează Reuters, în pagina electronică.

559 afișări
Imaginea articolului Aproape 150 de civili, ucişi la Kobane de către jihadiştii din cadrul Stat Islamic

Aproape 150 de civili, ucişi la Kobane de către jihadiştii din cadrul Stat Islamic (Imagine: Hepta)

Confruntările dintre jihadiştii din cadrul SI şi membrii Unităţii de Protecţie a Poporului Kurd (YPG) continuau vineri la Kobane, unde atacatorii au ucis aproape 150 de civili, a anunţat vineri Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) şi surse kurde.

Este vorba despre al doilea cel mai tragic masacru de civili comis în Siria de către jihadiştii din cadrul SI. În decembrie 2014, cadavrele a 230 de membri ai tribului Al Cheitaat au fost găsite în provincia la Deir ez-Zor (est).

Zeci de jihadişti au participat la atacul de la Kobane, unde cel puţin trei maşini-capcană au explodat, a precizat OSDO, adăugând că printre victime se află persoane în vârstă, femei şi copii.

Atacul a vizat de asemenea satul Brakh Bootan, situat în apropiere de Kobane.

La Hassakeh, unde ofensiva lansată joi de SI a provocat deja strămutarea a 60.000 de civili, Guvernul de la Damasc a admis vineri că se află într-o situaţie foarte dificilă.

Armata siriană se confruntă cu "o agresiune teroristă fără precedent", a recunoscut ministrul sirian pentru Informaţii, Omran al-Zoubi.

Anunţând că mai multe clădiri aparţinând serviciilor de securitate au fost asaltate şi distruse în parte de către jihadişti, el a îndemnat locuitorii să pună mâna pe arme pentru a apăra oraşul de SI.

"Cer fiecărui bărbat, fiecărei femei şi fiecărui tânăr să pună mâna pe arme şi să vină imediat pe linia frontului pentru a apăra oraşul", a declarat el pentru televiziunea de stat.

Hassakeh, un oraş care număra aproximativ 300.000 de locuitori înainte de începutul războiului, este divizat în prezent în mai multe zone administrate separat de Guvernul sirian şi de autorităţile kurde.

SI a ocupat mai multe cartiere din oraş şi a anunţat vineri după-amiază pe contul său de Twitter că a eliberat deţinuţii de la închisoarea din Hassakeh.

Cele două ofensive au fost lansate simultan în primele ore ale zilei de joi şi au vizat obiective dificil de apărat pe calea aerului, limitând intervenţia coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite.

În schimb, Forţele Aeriene Siriene au efectuat raiduri la sud de Hassakeh, a anunţat OSDO. Potrivit agenţiei oficiale de presă SANA, numeroşi combatanţi din cadrul SI au fost ucişi în aceste atacuri. Această informaţie nu a fost confirmată din surse independente.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici