Aproximativ 60 de călugări budişti, arestaţi în Tibet, după o manifestaţie

Aproximativ 60 de călugări budişti au fost arestaţi luni la Lhasa, capitala Tibetului, în timpul unei manifestaţii care coincide cu împlinirea a 49 de ani de la exilul forţat al lui Dalai Lama, a anunţat marţi postul de radio Free Asia (RFA).

29 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 60 de călugări budişti, arestaţi în Tibet, după o manifestaţie

Aproximativ 60 de călugări budişti, arestaţi în Tibet, după o manifestaţie

În cursul zilei de luni aproximativ 300 de persoane au plecat de la o mănăstire spre Palatul Potala, situat în centrul oraşului, cu scopul de a cere eliberarea călugărilor închişi în octombrie după ce americanii i-au oferit onoruri lui Dalai Lama, la Washington, potrivit postului de radio cu sediul în Statele Unite, care citează surse anonime de la Lasa.

Între 50 şi 60 de manifestanţi au fost arestaţi de către forţele de ordine care au blocat drumurile şi au încercuit mănăstirile pentru a împiedica răspândirea manifestanţilor.

Totuşi, 11 persoane au reuşit să protesteze în centrul oraşului Lhasa înainte să fie arestate, potrivit aceloraşi surse, citate de RFA.

Reprezentanţii poliţiei şi cei pentru probleme religioase de la Lhasa au refuzat să ofere declaraţii în acest sens.

Înaintea partizanilor săi, reuniţi în nordul Indiei, la Dharamsala, locul de exil al lui Dalai Lama, liderul spiritual al tibetanilor a denunţat dur luni represiunea chinezilor în Tibet, într-o declaraţie neobişnuit de severă, rostită cu ocazia împlinirii a 49 de ani de la exilul său în India, şi cu cinci luni înainte de începerea Jocurilor Olimpice de la Beijing.

Liderul religios, în vârstă de 72 de ani, care a fugit din Tibet în 1959, după eşecul unei revolte antichineze, a abandonat revendicările de independenţă, limitându-se la solicitarea "unei autonomii extinse" pentru a conserva limba, cultura şi mediul acestui teritoriu.

China, care a preluat controlul asupra regiunii în 1950, înainte de a desfăşura o serie de represalii sângeroase, a respins aceste cereri, calificate de Dalai Lama drept diplomatice şi care respectă principiul "căii de mijloc".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici