Arabia Saudită finanţează grupări islamiste din Balcani

Arabia Saudită trimite sute de milioane de euro grupărilor islamiste din Balcani, unele dintre acestea promovând ura faţă de Occident şi recrutând luptători pentru războiul din Afganistan, relatează Sunday Times, în ediţia electronică.

39 afișări
Imaginea articolului Arabia Saudită finanţează grupări islamiste din Balcani

Arabia Saudită finanţează grupări islamiste din Balcani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit oficialilor macedoneni, fundamentalismul islamic ameninţă să destabilizeze Balcanii, unde facţiunile wahabbite şi salafiste finanţate de organizaţii saudite intră în conflict cu comunităţile musulmane locale moderate.

Fundamentaliştii au finanţat deja construirea a zeci de moschei şi centre comunitare şi, în unele cazuri, le oferă şi bani susţinătorilor lor, iar liderul comunităţii islamice din Macedonia a recunoscut că mai multe moschei au fost preluate de grupări radicale, noii imami susţinând că au fost instalaţi "spontan" de credincioşi.

Surse guvernamentale macedonene au afirmat că autorităţile monitorizează până la 50 de voluntari al-Qaida recrutaţi pentru a fi trimişi în Afganistan, iar conform unor documente clasificate obţinute de Sunday Times, anchetează şi câteva asociaţii de caritate islamice, care sunt active în Balcani şi sunt bănuite că propovăduiesc extremismul, fiind implicate în operaţiuni de spălare de bani în favoarea organizaţiile teroriste.

"Numai în ultimii zece ani, în Macedonia au intrat sute de milioane de euro şi majoritatea au venit din Arabia Saudită", a declarat o sursă guvernamentală, adăugând că "principalul export al Arabiei Saudite pare să fie ideologia, nu petrolul".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici