Aripa armată a Hamas a anunţat sfârşitul oficial al armistiţiului cu Israelul

Aripa armată a Hamas, Brigăzile Ezzedine Al-Qassam, a anunţat vineri dimineaţă, cu puţin după ora locală 06.00 (06.00, ora României), sfârşitul oficial al armistiţiului cu Israelul.

22 afișări
Imaginea articolului Aripa armată a Hamas a anunţat sfârşitul oficial al armistiţiului cu Israelul

Aripa armată a Hamas a anunţat sfârşitul oficial al armistiţiului cu Israelul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Armistiţiul a luat sfârşit şi nu va fi reînnoit deoarece inamicul sionist nu a respectat condiţiile sale. Ocupaţia poartă responsabilitatea pentru consecinţe", a afirmat gruparea armată pe site-ul său.

Brigăzile Ezzedine al-Qassam, care acuză Israelul că nu şi-a respectat angajamentele de a pune capăt blocadei asupra Fâşiei Gaza şi de a înceta toate operaţiunile în acest teritoriu, au avertizat statul evreu.

"Lansăm un avertisment inamicului sionist: orice agresiune împotriva Fâşiei Gaza sau orice nouă crimă va declanşa o confruntare la scară largă şi vom riposta foarte dur", a continuat gruparea.

Armata israeliană nu a constatat până în prezent nici un tir cu rachete.

Joi, Hamas indicase că armistiţiul cu Israelul nu va fi prelungit după expirarea sa vineri, fără a preciza dacă mişcarea islamistă care deţine controlul în Fâşia Gaza îşi va relua atacurile.

"Acalmia se încheie mâine", declarase un purtător de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhoum, după ce precizase că nu există "nici o posibilitate de reînnoire a armistiţiului cu Israelul, care expiră la 19 decembrie".

Mişcarea islamistă, care controlează Fâşia Gaza după ce a înlăturat forţele preşedintelui Mahmoud Abbas în iunie 2007, a acuzat Israelul că este responsabil pentru lipsa unei reînnoiri a armistiţiului, care a fost încheiat la 19 iunie prin intermediul Egiptului.

Mişcarea radicală palestiniană Jihadul islamic s-a declarat de asemenea împotriva continuării armistiţiului.

Purtătorul de cuvânt al premierului israelian Ehud Olmert a subliniat că în cursul ultimelor zile, încă înainte de expirarea armistiţiului, acalmia şi-a pierdut "orice sens, deoarece 35 de rachete au fost lansate" împotriva Israelului.

"Eram pregătiţi să respectăm aranjamentele încheiate cu Egiptul", care a fost intermediar între Hamas şi Israel, a afirmat purtătorul de cuvânt, Mark Regev, lăsând să se înţeleagă că statul evreu nu va avea iniţiativa reluării operaţiunilor.

El a precizat că Guvernul va discuta măsurile care trebuie luate în cursul reuniunii sale săptămânale de duminică.

Ministrul Apărării, Ehud Barak, s-a întâlnit joi cu responsabilii Statului Major pentru a examina diferite opţiuni militare, conform presei israeliene.

Barak a reafirmat că ţara sa nu se teme "să lanseze o operaţiune militară de anvergură în Gaza", adăugând că ar fi "inutil să se precipite".

Emisarul special al Naţiunilor Unite pentru Orientul Mijlociu, Robert Serry, a avertizat Consiliul de Securitate al ONU cu privire la riscurile "unei escaladări majore a violenţelor care ar avea consecinţe grave" pentru populaţia civilă din Israel şi Fâşia Gaza.

Cu o zi înainte de expirarea armistiţiului, 11 rachete şi obuze de mortieră au fost lansate împotriva Israelului, fără a provoca victime sau pagube, potrivit unei surse militare. În replică, Israelul a efectuat mai multe raiduri aeriene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici