Aripa siriană a al-Qaida revendică răpirea unor membri ai Forţei ONU din Platoul Golan

Frontul al-Nosra, aripa siriană a al-Qaida, a revendicat răpirea a peste 40 de membri originari din Fiji ai Forţei ONU din Platoul Golan, reţinuţi de patru zile, potrivit centrului american de monitorizare a site-urilor islamiste SITE, citat de AFP.

143 afișări
Imaginea articolului Aripa siriană a al-Qaida revendică răpirea unor membri ai Forţei ONU din Platoul Golan

Aripa siriană a al-Qaida revendică răpirea unor membri ai Forţei ONU din Platoul Golan (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Această grupare care luptă alături de rebeli împotriva regimului lui Bashar al-Assad, a dat asigurări că soldaţii sunt trataţi bine, într-un comunicat reprodus de SITE, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Al-Nosra publică fotografiile a 45 de membri ai UNDOF (Forţa ONU de supraveghere a dezangajării militare dintre Siria şi Israel), luaţi ostatici de joi.

ONU a vorbit despre 44 de soldaţi răpiţi, afirmând că sunt reţinuţi de grupări rebele, dar fără a preciza care.

Washingtonul a acuzat Frontul al-Nosra, înscris pe lista neagră a "organizaţiilor teroriste străine".

În comunicatul său, Frontul al-Nosra afirmă că a reţinut militarii ca represalii faţă de "complicitatea ONU" cu regimul "criminal" al lui Bashar al-Assad, angajat într-un război de peste trei ani împotriva rebelilor.

"În toţi aceşti ani, Naţiunile Unite au părut să fie alături de sirieni în revoluţia şi lupta lor contra regimului criminal, dar nici o rezoluţie nu a fost adoptată pentru a opri aceste crime", se arată în comunicat.

"În schimb, ONU a adoptat mai multe rezoluţii în unanimitate împotriva islamiştilor, impunând sancţiuni Frontului al-Nosra şi plasându-l pe lista organizaţiilor teroriste", adaugă textul.

Membrii Forţei ONU au fost capturaţi în urma unor confruntări violente între armată şi grupări rebele, inclusiv al-Nosra, în apropiere de Quneitra, în zona de dezangajare delimitată în 1974, unde patrulează UNDOF.

Alţi 75 de militari ai Forţei ONU, originari din Filipine, care erau blocaţi din cauza luptelor, au putut părăsi zona şi sunt teferi, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei filipineze.

Un prim grup de 35 de soldaţi filipinezi a fost evacuat sâmbătă din locul unde se afla, cu ajutorul unor vehicule blindate ale ONU, după ce rebelii sirieni i-au atacat pe camarazii lor situaţi într-un obiectiv la patru kilometri distanţă, a precizat acesta.

Ceilalţi 40 de soldaţi s-au confruntat cu rebelii sirieni "într-un schimb de focuri de şapte ore", dar în final au reuşit, în cursul nopţii, să ajungă pe jos la un alt obiectiv al ONU situat la doi kilometri distanţă, a adăugat el.

Ei au fost ulterior transportaţi la tabăra Ziuani, situată în spatele liniilor ONU, a mai spus purtătorul de cuvânt. "Nu mai sunt confruntări. Toţi sunt în siguranţă".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici