Armata americană instruieşte irakience pentru a identifica femeile kamikaze

Armata americană a iniţiat un program denumit "Fiicele Irakului" prin care instruieşte irakiencele de rând să identifice numărul tot mai mare de femei care comit atentate sinucigaşe, relatează CNN.

38 afișări
Imaginea articolului Armata americană instruieşte irakience pentru a identifica femeile kamikaze

Armata americană instruieşte irakience pentru a identifica femeile kamikaze (Imagine: Mediafax/AFP)

Femeile, care în dese situaţii reuşesc să treacă foarte uşor de controalele de securitate din cauza tradiţiei islamice care interzice unui bărbat să le atingă, au comis 20 de atentate sinucigaşe doar în prima jumătate a anului. În 2007 numărul atacurilor comise de femei a fost de doar opt, potrivit armatei americane.

Un astfel de atac sinucigaş comis de o femeie, duminică, în oraşul Baquba, s-a soldat cu cel puţin 16 morţi şi 40 de răniţi.

"Fiicele Irakului" este varianta feminină a "Fiilor Irakului", program prin care irakienii de rând sunt angajaţi ca agenţi de securitate la punctele de control şi care a dus la scăderea sensibilă a insurgenţei.

Ultimul program iniţiat de armata americană are două obiective, să protejeze populaţia de femeile care comit atentate sinucigaşe şi să asigure un venit financiar irakiencelor care au, în general, puţine şanse să obţină un loc de muncă.

În oraşul Yusufiya, situat la sud-vest de Bagdad, circa 30 de irakience sunt instruite cum să percheziţioneze alte femei la punctele de control, procedură interzisă bărbaţilor.

Femeile muncesc două-trei zile pe lună pentru un salariu de 300 de dolari, a explicat un ofiţer al armatei irakiene. Cursantele provin din mici comunităţi rurale şi sunt în majoritate văduve lipsite de orice sursă de venit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici