Armata egipteană mobilizează tancuri în faţa sediului preşedinţiei, la Cairo

Armata egipteană a mobilizat mai multe tancuri în faţa palatului prezidenţial, la Cairo, în urma unor confruntări în noaptea de miercuri spre joi între susţinători şi adversari ai preşedintelui Mohamed Morsi soldate cu cel puţin cinci morţi.

235 afișări
Imaginea articolului Armata egipteană mobilizează tancuri în faţa sediului preşedinţiei, la Cairo

Armata egipteană mobilizează tancuri în faţa sediului preşedinţiei, la Cairo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cel puţin trei tancuri şi trei vehicule blindate au ocupat poziţii în apropiere de intrarea în complexul prezidenţial şi pe un bulevard adiacent, în cartierul Heliopolis, unde sute de susţinători ai preşedintelui erau prezenţi joi dimineaţa.

Numeroşi islamişti veniţi miercuri la apelul mişcării Fraţii Musulmani au petrecut noaptea de miercuri spre joi în faţa sediului preşedinţiei, dormind în corturi sau înfăşuraţi în pături.

Calmul prevala joi în apropierea sediului preşedinţiei, unde manifestanţi pro-Morsi scandau sloganuri în favoarea şefului statului şi conversau cu membri ai echipajelor de pe tancuri şi ofiţeri.

În zona palatului şi pe străzi din vecinătate, pe jos zăceau în continuare pietre şi cioburi, geamuri ale unor maşini fiind sparte în timpul unor confruntări care au avut loc în orele precedente.

Aceste violenţe sunt cele mai grave de la alegerea lui Morsi, în iunie, el provenind din cadrul mişcării islamiste Fraţii Musulmani.

Egiptul este afectat de o gravă criză politică, în urma unui decret, la 22 decembrie, prin care preşedintele şi-a extins puterile şi s-a plasat deasupra oricărui control judiciar.

Opoziţia, care denunţă o derivă autoritaristă a puterii, protestează şi faţă de organizarea la 15 decembrie a unui referendum asupra unui proiect de Constituţie, acuzat că oferă puţine garanţii libertăţilor de exprimare şi religioase şi că deschide calea unei aplicări mai extinse a legii islamice (sharia).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici