Armata israeliană şi-a extins operaţiunile terestre în Fâşia Gaza

Trupele şi blindatele israeliene au pătruns mai adânc în nordul Fâşiei Gaza luni, în timp ce ONU şi personalul medical au avertizat că atacurile aeriene lovesc mai aproape de spitale, unde zeci de mii de palestinieni au căutat adăpost alături de mii de răniţi.

795 afișări
Imaginea articolului Armata israeliană şi-a extins operaţiunile terestre în Fâşia Gaza

Sursa foto: X/Israel Defense Forces

Operaţiunile terestre din ce în ce mai intense au avut loc la o zi după ce 33 de camioane cu alimente, medicamente şi alte provizii au intrat în Fâşia Gaza din Egipt, cel mai mare convoi de ajutor umanitar de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas. Lucrătorii umanitari au declarat luni că asistenţa este încă departe de a acoperi nevoile din Gaza, care se află sub asediu de săptămâni întregi.

Forţele israeliene păreau să pătrundă mai adânc în Fâşia Gaza dinspre nord. Armata a declarat luni că, în cursul nopţii, trupele sale au ucis zeci de militanţi care au atacat din interiorul clădirilor şi tunelurilor şi că loviturile au distrus o clădire pe care Hamas o folosea ca punct de pregătire. Tzahal a precizat că, în ultimele zile, a lovit peste 600 de ţinte ale militanţilor, inclusiv depozite de arme şi poziţii de lansare a rachetelor antitanc. Rapoartele privind ţintele nu au putut fi confirmate în mod independent.

Aripa militară a Hamas a declarat că militanţii săi s-au confruntat cu trupele israeliene care au intrat în nord-vestul Fâşiei Gaza cu arme de calibru mic şi rachete antitanc. Militanţii palestinieni au continuat să lanseze rachete spre Israel, inclusiv spre centrul său comercial, Tel Aviv.

Comunicaţiile au fost restabilite pentru majoritatea celor 2,3 milioane de locuitori din Gaza duminică, după mai bine de o zi fără servicii de telefonie şi internet, pe fondul bombardamentelor pe care locuitorii le-au descris ca fiind cele mai intense din timpul războiului.

Israelul spune că majoritatea locuitorilor din Gaza au ascultat ordinele de a fugi în partea de sud a teritoriului asediat, dar sute de mii de persoane au rămas în nord. Peste 1,4 milioane de persoane din Gaza şi-au părăsit locuinţele.

Cele 33 de camioane cu alimente, apă şi medicamente care au intrat duminică în sudul Gaza din Egipt au reprezentat o creştere faţă de cele aproximativ 20 de camioane care intrau zilnic. Lucrătorii umanitari au declarat în repetate rânduri că au nevoie de sute de camioane pe zi pentru a face faţă nevoilor tot mai mari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici