Armata siriană a încărcat bombe cu gaz sarin

Armata siriană a încărcat cu gaz sarin bombe destinate să fie lansate din avion, a afirmat miercuri postul american de televiziune NBC, citând "oficiali americani" sub protecţia anonimatului.

1809 afișări
Imaginea articolului Armata siriană a încărcat bombe cu gaz sarin

Armata siriană a încărcat bombe cu gaz sarin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Această informaţie, dacă se va dovedi adevărată, marchează o nouă etapă în lupta disperată dusă de regimul lui Bashar al-Assad.

În acest stadiu, "bidoane" încărcate cu precursori ai acestei neurotoxine mortale nu au fost fixate pe aripile avioanelor şi preşedintele sirian nu a dat ordinul de a le utiliza, adaugă NBC.

Conform CNN, serviciile de informaţii israeliene, turce, libaneze şi iordaniene sunt în prezent în legătură strânsă cu omologii americani pentru a defini acţiuni viitoare.

Luni, un oficial american a declarat pentru AFP, sub protecţia anonimatului, că "mai multe indicii" sugerează că regimul sirian a început să adune precursori chimici necesari unei utilizări militare a gazului sarin.

Oficiali americani au solicitat mereu protecţia anonimatului când au vorbit despre subiecte din domeniul informaţiilor.

Aceste evoluţii l-au determinat luni pe preşedintele Barack Obama să îi adreseze un avertisment lui Bashar al-Assad. "Astăzi vreau să îi transmit clar lui Assad şi celor care îi respectă ordinele că lumea întreagă (îi) priveşte. Recurgerea la arme chimice este şi va fi complet inacceptabilă", a spus el.

"Dacă veţi face greşeala tragică să folosiţi aceste arme, vor fi consecinţe şi veţi răspunde. Nu putem permite ca secolul XXI să fie umbrit de groaznicele arme ale secolului XX", a subliniat acesta.

Miercuri, în cadrul unei reuniuni a NATO la Bruxelles, ministrul francez de Externe Laurent Fabius a apreciat că "mişcări" în stocul de arme chimice siriene rămâne "să fie confirmate".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici