Armata SUA va instala un radar şi un telescop spaţial pe teritoriul Australiei

Armata americană va instala pe teritoriul australian un radar puternic şi un telescop spaţial, potrivit unui acord încheiat miercuri între cele două ţări, au anunţat acestea miercuri.

213 afișări
Imaginea articolului Armata SUA va instala un radar şi un telescop spaţial pe teritoriul Australiei

Armata SUA va instala un radar şi un telescop spaţial pe teritoriul Australiei (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP/ NASA)

Instalarea unui radar în bandă C (frecvenţă de la 300 de megahertzi până la 1 gigahertz) "va contribui considerabil la supravegherea deşeurilor spaţiale în partea noastră de lume", a declarat ministrul australian al Apărării, Stephen Smith, în cadrul unei conferinţe de presă la Perth (vest).

Secretarul american al Apărării Leon Panetta, aflat în vizită în Australia, a calificat această măsură drept un "progres major în cooperarea bilaterală" şi drept o "nouă frontieră importantă în reechilibrarea Statelor Unite către regiunea Asia-Pacific".

Aceasta este prima dată când un astfel de radar al forţelor aeriene ale Statelor Unite este amplasat în emisfera sudică, ceea ce le permite americanilor să supravegheze îndeaproape deşeurile spaţiale şi lansările de rachete din China, a precizat un oficial american sub acoperirea anonimatului.

"Acest lucru ne va oferi vizibilitate asupra lucrurilor care ies sau intră în atmosferă, în toată Asia", a adăugat el.

Banda C este în prezent folosită la o bază aeriană americană din Antigua.

Teritoriul australian va găzdui, de asemenea, un nou telescop de supraveghere conceput pentru a urmări obiectele mici "la altitudini spaţiale profunde", respectiv până la 35.000 de kilometri distanţă, potrivit oficialilor americani.

Armata Statelor Unite supraveghează mişcările deşeurilor spaţiale şi vrea de multă vreme să îşi consolideze reţeaua de radare în emisfera sudică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici