Armata turcă încetează focul în nordul Irakului

Armata turcă a încetat luni focul împotriva rebelilor kurzi, în nordul Irakului, după două zile de bombardamente sporadice, potrivit unor surse militare irakiene, citate de AFP.

1 afișare
Imaginea articolului Armata turcă încetează focul în nordul Irakului

Armata turcă încetează focul în nordul Irakului

Autorităţile irakiene nu au mai semnalat schimburi de focuri, după ce militarii turci au deschis focul, în noaptea de duminică spre luni, asupra satului Kani Masi, la 40 de kilometri nord-vest de oraşul irakian Dohouk, a adăugat reprezentantul militar al regiunii autonome a Kurdistanului irakian.

Ofensiva nu a provocat nicio victimă, a precizat la rândul său, un grănicer irakian, sub protecţia anonimatului.

Bombardamentele turce asupra nordului Irakului au început sâmbătă, în jurul orei locale 22.00 (22.00 ora României), şi vizau zone nelocuite ale unui cartier unde se instalaseră baze ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK, separatişti).

Perioada de calm de la graniţa turco-irakiană intervine într-un moment în care Guvernul turc discută o moţiune, pe care intenţionează să o prezinte Parlamentului, prin care ar fi autorizată o incursiune în Irak, împotriva bazelor rebelilor kurzi.

Potrivit autorităţilor de la Ankara, kurzii din Irak furnizează arme şi explozibil PKK. Un purtător de cuvânt al organizaţiei în Kurdistanul irakian, Abdoul Rahman Al-Jadershi, a dezminţit că aceasta lansează operaţiuni în Turcia de pe teritoriul irakian.

Turcia şi Irakul au semnat, în urmă cu o lună, un acord referitor la lupta împotriva PKK, dar acesta nu prevede şi dreptul de a-i urmări pe rebelii kurzi pe teritoriul irakian.

Peste 37.000 de persoane au fost ucise de la începutul conflictului, în 1984.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici