ARMISTIŢIUL de la Minsk: Republicile separatiste Doneţk şi Lugansk au anunţat încetarea focului începând de la miezul nopţii. Poroşenko a ordonat forţelor ucrainene să înceteze focul

Lideri ai autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk, în estul Ucrainei, au anunţat sâmbătă că rebelii proruşi vor respecta începând de la miezul nopţii armistiţiul convenit joi la Minsk, relatează RIA Novosti. Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a ordonat forţelor armate ucrainene să înceteze focul în sud-estul Ucrainei, relatează RIA Novosti.

4584 afișări
Imaginea articolului ARMISTIŢIUL de la Minsk: Republicile separatiste Doneţk şi Lugansk au anunţat încetarea focului începând de la miezul nopţii. Poroşenko a ordonat forţelor ucrainene să înceteze focul

ARMISTIŢIUL de la Minsk: Republicile separatiste Doneţk şi Lugansk au anunţat încetarea focului începând de la miezul nopţii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE 00:41 - Petro Poroşenko a ordonat forţelor ucrainene să înceteze focul în regiunile Doneţk şi Lugansk

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a ordonat sâmbătă seara forţelor armate ucrainene să înceteze focul în sud-estul Ucrainei, relatează RIA Novosti.

"Ordon acum forţelor armate ale Ucrainei, Gărzii Naţionale, unităţilor Ministerului de Interne, unităţilor de grăniceri şi unităţilor Serviciului de securitate al Ucrainei să înceteze focul începând din 15 februarie, ora 0.00 (0.00, ora României)", a anunţat Petro Poroşenko, potrivit postului de televiziune "112".

Anterior, Ministrul ucrainean al Apărării, Arsen Avakov, a anunţat pe pagina sa de Facebook că a ordonat forţelor armate să înceteze focul în sud-estul Ucrainei.

UPDATE 23:20 - OSCE: Membrii Grupului de contact vor lua toate măsurile necesare pentru încetarea focului în Ucraina

OSCE  a anunţat sâmbătă că membrii Grupului de contact privind criza din Ucraina vor lua toate măsurile necesare pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk şi dezamorsarea conflictului în regiunile ucrainene Doneţk şi Lugansk, relatează Ukrainska Pravda, în pagina electronică.

Într-un comunicat, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) a anunţat că membrii Grupului de contact au participat la o videoconferinţă în cadrul căreia au convenit să ia toate măsurile necesare pentru punerea în aplicare a acordurilor de la Minsk şi încetarea focului în sud-estul Ucrainei.

"Un accent deosebit a fost pus pe respectarea deplină a prevederii privind încetarea focului, care ar trebui să fie strict respectată începând de la 15 februarie, ora locală 0.00 (0.00, ora României), precum şi pe retragerea armamentului greu", anunţă OSCE.

De asemenea, Grupul de contact, din care fac reprezentanţi ai Moscovei, Kievului, OSCE şi lideri separatişti proruşi din estul Ucrainei, a decis să continue consultările "pentru a facilita implementarea integrală a acordurilor din 5 şi 19 septembrie 2014 şi a pachetului de măsuri din 12 februarie" de la Minsk.

Grupul de contact a semnat joi o înţelegere care vizează să pună capăt conflictului ucrainean. Înţelegerea a fost negociată de către preşedinţii Rusiei Vladimir Putin, Ucrainei Petro Poroşenko, Franţei Francois Hollande şi cancelarul Germaniei Angela Merkel, după aproximativ 16 ore de negocieri în capitala belarusă.

"Astăzi, 14 februarie, preşedintele Republicii Populare Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, a semnat Decretul nr. 50. Conform decretului, emis în temeiul Acordului de la Minsk, un regim privind încetarea focului intră în vigoare începând de la (ora locală stabilită de separatişti pentru regiunile Doneţk şi Lugansk) 1.00 (00.00, ora României)", anunţă un comunicat postat pe site-ul Curţii Supreme a autoproclamatei republici Doneţk.

Însă toate acţiunile care vor fi considerate drept atacuri asupra forţelor separatiste, zonelor rezidenţiale sau infrastructurii din regiunea Doneţk vor fi respinse, potrivit comunicatulului.

Un decret similar a fost emis şi pentru autoproclamata republică Lugansk.

"Decretul (privind încetarea focului) a fost semnat astăzi (sâmbătă). Unităţile militare ale Republicii Populare Lugansk au primit ordine de încetare a focului şi retragere a tehnicii militare", a anunţat Ghennadi Ţîpalkov, preşedintele Sovietului de Miniştri al autoproclamatei republici Lugansk.

În schimb, forţele Kievului rămân deocamdată pe poziţii şi aşteaptă ordinul de încetare a focului, a anunţat pentru postul de televiziune Ucraina, sâmbătă seara, un purtător de cuvânt al armatei ucrainene.

"Vom urma ordinul comandantului nostru suprem, preşedintele Ucrainei Petro Poroşenko. Nu vom deschide focul, dacă primim un astfel de ordin. În principiu, în ultimele zile, am deschis focul doar ca răspuns", a afirmat purtătorul de cuvânt.

Confruntări armate feroce devastau estul Ucrainei cu doar câteva ore de intrarea în vigoare, la miezul nopţii de sâmbătă spre duminică, a armistiţiului semnat de separatiştii proruşi şi Kiev joi la Minsk.

Militarii ucraineni au raportat peste 120 de atacuri separate în ultimele 24 de ore.

Debalţeve, un nod feroviar strategic aflat sub controlul forţelor guvernamentale, a fost supus unui bombardament intensiv. De asemenea, portul Mariupol a fost ţinta unor noi atacuri de artilerie, sâmbătă.

Atacurile l-au determinat pe preşedintele ucrainean Petro Poroşenko să-şi exprime din nou îndoielile cu privire la înţelegerea pe care a semnat-o la Minsk cu separatiştii.

"Nimeni nu crede cu putere că aceste condiţii de pace semnate la Minsk vor fi implementate strict", a spus el.

Conflictul din estul Ucrainei s-a soldat din aprilie, când a început, şi până în prezent cu peste 5.400 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici