Arsuri din cauze necunoscute pe corpul unor pacienţi sirieni. ONU suspectează folosirea unor arme cu substanţe chimice interzise

Organizaţia Naţiunilor Unite a demarat anchete asupra armelor utilizate de forţele turce în ofensiva din Siria, după ce gruparea kurdă le-a acuzat de utlizarea, în mod ilegal, a fosforului alb împotriva cetăţenilor, relatează site-ul cotidianului The Guardian.

318 afișări
Imaginea articolului Arsuri din cauze necunoscute pe corpul unor pacienţi sirieni. ONU suspectează folosirea unor arme cu substanţe chimice interzise

ONU anchetează utilizarea de către Turcia a armelor chimice în ofensiva din Siria

Organizaţia pentru ajutor umanitar Kurdish Red Crescent a semnalat existenţa, în cazul a şase pacienţi internaţi în spitalul din Hasakah, a unor arsuri provenind de la „arme necunoscute”, care, conform unor specialişti britanici, ar fi utilizat fosforul alb. Reprezentanţii organizaţiei kurde au informat că nu pot confirma utilizarea fosforului alb, iar în acest sens „lucrează cu partenerii (lor, n.red.) pentru a investiga acest subiect”.

Inspectorii pentru arme chimice din cadrul ONU au anunţat că adună informaţii, ca urmare a acuzaţiilor că substanţa chimică interzisă ar fi fost utilizată de forţele turce împotriva copiilor din Siria.

Organizaţia Internaţională pentru Interzicerea Armelor Chimice a transmis vineri, printr-un comunicat, că: „sunt conştienţi de situaţie şi că adună informaţii legate de posibila utilizare a armelor chimice”. De asemenea, aceasta a informat că „nu au determinat încă validitatea acuzaţiilor” şi că vor continua monitorizarea situaţiei din Siria.

Fosforul alb este deţinut de forţele militare ale statelor şi folosit, în mod legal, în lupte sub formă de perdea de fum în timpul zilei şi ca material pirotehnic pentru a lumina, în timpul nopţii. Utilizarea substanţei chimice împotriva cetăţenilor este interzisă, din cauza faptului că provoacă arsuri majore la nivelul pielii.

Oficialii kurzi au acuzat joi Turcia de utilizarea „armelor neconvenţionale”, cu câteva ore înaintea încheierii acordului de încetare a focului, facilitat de oficialii americani şi asumat de autorităţile de la Ankara.

Statul turc respinge acuzaţiile de utilizare a fosforului alb ca fiind false; „E bine cunoscut faptul că nu există arme chimice în inventarul forţelor armate ale Turciei”, a declarat ministrul turc de Apărare, Hulusi Akar.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici