ARTILERIA SIRIANĂ, împotriva populaţiei civile. FOTOGRAFII prin satelit, prezentate ca dovezi de SUA - FOTO

Ambasadorul american în Siria şi Departamentul de Stat au postat pe Internet fotografii realizate prin satelit pe care le prezintă ca dovezi ale faptului că armata siriană efectuează operaţiuni de "anvergură" împotriva civililor, în special în oraşul Homs.

1964 afișări
Imaginea articolului ARTILERIA SIRIANĂ, împotriva populaţiei civile. FOTOGRAFII prin satelit, prezentate ca dovezi de SUA - FOTO

ARTILERIA SIRIANĂ, împotriva populaţiei civile. FOTOGRAFII prin satelit, prezentate ca dovezi de SUA

Una dintre aceste fotografii, pe care ambasadorul american în Siria Robert Ford a postat-o pe pagina de Facebook a ambasadei sale, închisă luni de Washington, arată coloane groase de fum ridicându-se spre cer.

Potrivit unei inscripţii încrustată în imagine, fotografia a fost realizată de un satelit, pe 6 februarie, deasupra oraşului Homs. De asemenea, sunt prezentate trei apropieri în planul imaginii, cu scopul de a vedea mai bine "vehicule militare", "vehicule blindate", "incendii" şi "clădiri în flăcări", însă este dificil ca elementele astfel descrise să fie identificate.

Victoria Nuland, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, a declarat vineri că este vorba despre "imagini americane declasificate" înfăţişând oraşul Homs, un fief al rebeliunii faţă de regimul lui Bashar al-Assad.

Aceste fotografii, a declarat Nuland, "sunt înspăimântătoare, ele surprinzând coloane de tancuri, incendii, lucruri ca cele care pot fi văzute atunci când armata conduce o ofensivă de mare anvergură împotriva populaţiei civile".

Pe unul dintre site-urile Departamentului de Stat, www.stateondemand.com, diplomaţia americană a postat totodată nouă fotografii de la Zabadani, Halbon şi Rankus, trei localităţi din jurul Damascului.

Fotografiile, de asemenea realizate prin satelit, sunt în alb-negru şi sunt mai clare. Într-una dintre ele pot fi distinse patru tancuri pe un câmp. Potrivit explicaţiei fotografiei, este vorba despre elemente de "artilerie staţionată la Zabadani" pe 6 februarie.

Într-o altă imagine, realizată pe 2 februarie potrivit legendei, trei vehicule ale artileriei siriene "se îndreaptă spre Rankus", o localitate agricolă de 25.000 de locuitori, situată la 40 de kilometri nord de Damasc.

"Scopul nostru este să arătăm brutalitatea regimului (...) şi tipul de armament înspăimântător pe care îl utilizează împotriva civililor săi", a precizat Nuland.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici