Asalt final împotriva buncărului preşedintelui ivorian Laurent Gbagbo

Forţele preşedintelui Costei de Fildeş recunoscut de comunitatea internaţională, Alassane Ouattara, au lansat miercuri, la Abidjan, asaltul final împotriva buncărului unde s-a retras preşedintele în exerciţiu, Laurent Gbagbo, după eşecul unor negocieri privind capitularea sa.

61 afișări
Imaginea articolului Asalt final împotriva buncărului preşedintelui ivorian Laurent Gbagbo

Asalt final împotriva buncărului preşedintelui ivorian Laurent Gbagbo (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Îl vom scoate pe Laurent Gbagbo din gaura sa şi îl vom pune la dispoziţia preşedintelui Republicii", a anunţat Sidiki Konate, purtătorul de cuvânt al lui Guillaume Soro, premierul lui Ouattara.

"Preşedintele Ouattara a apreciat că negocierile pentru a obţine predarea lui Gbagbo întârzie, acesta încercând să câştige timp. El a hotărât, deci, să intervină militar, pentru a încerca să rezolve problema, adică să-l captureze pe Gbagbo în viaţă", potrivit unei surse guvernamentale franceze.

Miercuri dimineaţa, au fost lansate tiruri de artilerie grea în apropierea reşedinţei, în cartierul Cocody (nord), şi palatului, la Plateau (centru), după o zi de negocieri intense, dar fără rezultat, în cadrul cărora Gbagbo a refuzat să se retragă de la putere.

În ultimele zile, postul de televiziune al lui Ouattara difuza fragmente dintr-un film care prezintă ultimele momente ale lui Adolf Hitler, înainte de sinuciderea sa, în buncărul din Berlin, asediat de trupele sovietice.

"Eu nu sunt un kamikaze, îmi place viaţa", i-a spus Gbagbo, marţi, unui jurnalist francez. "Calea mea nu este calea unui martir, nu caut moartea, dar dacă moartea vine, vine", a adăugat el.

De la scrutinul prezidenţial de la 28 noiembrie, care a condus cea mai bogată ţară din Africa de Vest, francofonă, aproape de un război civil, Laurent Gbagbo nu a recunoscut niciodată victoria rivalului său, Alassane Ouattara, în pofida faptului că procesul electoral a fost certificat de ONU.

Regimul său s-a prăbuşit, şefii armatei sale au făcut apel la încetarea focului, loviturile aeriene ale ONU şi Franţei au distrus o mare parte din armamentul greu, numeroşi susţinători au dezertat, dar acesta refuză, cu încăpăţânare, să semneze demisia, comentează AFP.

În faţa acestei ultime rezistenţe, "Forţele Republicane ale Coastei de Fildeş (FRCI, pro-Ouattara) au hotărât să rezolve problema lui Laurent Gbagbo. Mergem la reşedinţă să îl luăm, pentru a pune capăt acestei comedii. Şi vom merge peste tot unde există grupuri de rezistenţă", a adăugat Konate.

În afară de reşedinţă, ultimii susţinători ai lui Gbagbo deţin controlul asupra palatului prezidenţial şi taberei militare de la Agban, cea mai importantă din ţară, în apropierea căreia s-au auzit, de asemenea, explozii puternice, potrivit unui jurnalist AFP.

"Această comedie trebuie să înceteze, pentru că ţara se prăbuşeşte", a conchis comandantul forţelor lui Ouattara.

Şeful Statului Major al armatei francez, amiralul Edouard Guillaud, a declarat, anterior, că plecarea lui Gbagbo este, probabil, "o problemă de (câteva) ore".

"Sper să se lase convins şi să evităm reluarea operaţiunilor militare", a avertizat ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe, denunţând o "încăpăţânare absurdă". "Gbagbo nu mai are, de-acum, nicio perspectivă, l-a abandonat toată lumea", a spus el.

Locuitorii din Abidjan, traumatizaţi de lupte recente, stau închişi în case. Străzile, aproape goale, sunt lăsate în seama celor care comit jafuri, alimentarea cu apă şi energie electrică este întreruptă, în anumite cartiere, proviziile de hrană încep să se termine.

În confruntările cu armament greu, în diferite cartiere din Abidjan, s-au înregistrat, potrivit ONU, zeci de morţi, iar situaţia umanitară a devenit "absolut dramatică". Majoritatea spitalelor nu funcţionează, iar ambulanţele care încearcă să iasă sunt vizate de tiruri.

Bilanţul morţilor ar putea fi, însă, mai important, având în vedere că echipele de salvare nu au putut să verifice întregul oraş, din cauza lipsei de securitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici