Asselborn: E un mic blocaj la Schengen. Să discutaţi cu prietenii germani, cu francezii, cu olandezii

Ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, a declarat, miercuri, referitor la aderarea la Schengen, că trebuie discutat "cu prietenii germani", dar şi cu francezii şi olandezii pentru a găsi o cheie şi, dacă aceasta va fi găsită, octombrie ar fi "o lună bună" pentru o soluţie la această problemă.

427 afișări
Imaginea articolului Asselborn: E un mic blocaj la Schengen. Să discutaţi cu prietenii germani, cu francezii, cu olandezii

Asselborn: E un mic blocaj la Schengen. Să discutaţi cu prietenii germani, cu francezii, cu olandezii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"De patru ani aţi terminat toate pregătirile tehnice (privind aderarea la Schengen), dar există încă un mic blocaj. După părerea mea trebuie găsită cheia pentru a desface acest blocaj. Ceea ce voi face eu în calitate de preşedinte al Consiliului UE (în a doua parte a acestui an - n.r.) este să încerc să vorbesc mai ales cu germanii, cu francezii", a declarat, miercuri, la Bucureşti, ministrul luxemburghez de Externe, Jean Asselborn, amintindu-şi că şi la ultima sa vizită în România, în 2011, Schengen era un subiect pe ordinea de zi.

Asselborn a precizat că Luxemburg a susţinut întotdeauna, alături de multe alte ţări, aderarea la Schengen. "Trebuie să facem un efort suplimentar şi, dacă vor fi ecouri de la Berlin privind găsirea unei soluţii înainte de sfârşitul anului, octombrie va fi o lună bună pentru a găsi această cheie şi o soluţie la această problemă", a afirmat şeful diplomaţiei luxemburgheze, într-o conferinţă comună de presă cu omologul român, Bogdan Aurescu.

Jean Asselborn a precizat să toate ţările care au îndeplinit 100% condiţiile tehnice ar trebui să aibă posibilitatea de a fi primite în Schengen.

Întrebat care este cheia aderării, oficialul luxemburghez a precizat: "Trebuie să o găsiţi, nu pot s-o spun eu. Ştiţi că Europa e «un animal» care în mod normal funcţionează pe bază de unanimitate".

"Cred că mai ales prietenii germani, mă refer la partidele din coaliţia (de guvernare) trebuie consultaţi, trebuie vorbit, de asemenea, cu francezii, poate şi cu olandezii", a spus Asselborn, adăugând că România trebuie să găsească argumentele care vorbesc în favoarea sa.

El a mai spus că, dacă va fi găsită cheia, aderarea "se poate întâmpla foarte repede".

La rândul său, ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat că i-a prezentat omologului din Luxemburg demersurile făcute de România, atât la nivelul Preşedinţiei, cât şi la nivelul MAE.

Aurescu a precizat că a discutat în acest sens cu omologii săi din Franţa, Germania şi Olanda, "urmând ca împreună să lucrăm intens în această perioadă, inclusiv şi mai ales în perioada preşedinţiei luxemburgheze a Consiliului UE (...) pentru a găsi o soluţie pentru aderarea României la Spaţiul Schengen".

Şeful diplomaţiei nu a dorit să avanseze un termen, explicând că "a da termene exacte nu e productiv".

Pe de altă parte, ministrul român a subliniat "calitatea excelentă" a relaţiilor bilaterale şi potenţialul de cooperare economică. El a amintit că Luxemburg este al 9-lea investitor străin în România, cu peste două miliarde de euro, precizând că Bucureştiul doreşte să vadă şi mai mulţi investitori luxemburghezi în ţara noastră.

Cei doi oficiali au discutat şi despre situaţia de securitate din regiune, precum şi despre R. Moldova, Aurescu apreciind că este important ca ţara vecină să beneficieze pe mai departe "de întregul sprijin politic dar şi din punct de vedere al asistenţei bilaterale pentru a-şi continua parcursul european".

Totodată, Aurescu şi Asselborn au abordat situaţia din Ucraina, dar şi revizuirea Strategiei de Securitate a UE, "necesară în actualul context complicat din estul şi sudul Uniunii".

După conferinţa de presă, ministrul Bogdan Aurescu şi omologul luxemburghez, Jean Asselborn, au participat, în calitate de vorbitori, la conferinţa "10 ani de la semnarea Tratatului de Aderare. Luxemburg şi România – parteneri pentru aprofundarea integrării europene", organizată la MAE.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici