Atacul cu acid de la Teatrul Balşoi - Balerinul care a recunoscut organizarea atacului, încarcerat: "Când am aflat că a fost folosit acid, am fost şocat"

Pavel Dmitrichenko, balerin la Teatrul Balşoi, a fost plasat joi în detenţie provizorie la Moscova, după ce a recunoscut că a organizat atacul contra directorului artistic al teatrului moscovit, însă a negat că ar fi dorit să folosească acid sulfuric în această agresiune.

690 afișări
Imaginea articolului Atacul cu acid de la Teatrul Balşoi - Balerinul care a recunoscut organizarea atacului, încarcerat: "Când am aflat că a fost folosit acid, am fost şocat"

Serghei Filin

Apărând în faţa Tribunalului Taganski, unde era interogat în legătură cu motivele din spatele acestui atac comis asupra lui Serghei Filin, Pavel Dmitrichenko a spus: "Sunteţi siguri că eu am făcut acest lucru?", potrivit imaginilor transmise de posturile de televiziune din Rusia.

"Să spui că eu am cerut (executantului atacului, n.r.) să îl stropească pe Filin cu acid este o afirmaţie falsă", a declarat inculpatul, plasat în spatele gratiilor în boxa acuzaţilor, în care au fost aduşi apoi şi complicii săi, agresorul Iuri Zaruţki şi şoferul Andrei Lipatov.

"Am discutat cu Iuri Zaruţki despre politica de la Balşoi (...), despre corupţie. Atunci când el mi-a spus «îi voi sparge faţa», eu am acceptat. Este singurul lucru pe care îl mărturisesc", a continuat el. "Când am aflat ce s-a întâmplat, că el a folosit acid, am fost şocat", a mai spus acesta.

Preşedinta şedinţei, Marina Orlova, a acceptat cererea acuzării, ordonând plasarea în detenţie provizorie a balerinului până pe 18 aprilie, ca şi a celor doi complici ai lui, care şi-au recunoscut faptele.

Apărarea a cerut ca Dmitrichenko să fie eliberat contra unei cauţiuni de 500.000 de ruble (12.500 euro).

Potrivit poliţiei, agresorul - care are cazier judiciar - a primit 50.000 de ruble (1.250 euro) pentru atacul comis asupra lui Serghei Filin.

Poliţia a declarat joi că acest caz a fost "elucidat" şi că "toţi suspecţii" au fost "arestaţi".

Însă mai mulţi colegi ai lui Dmitrichenko au declarat joi pentru agenţia de presă Interfax că nu cred în vinovăţia acestuia.

"Suntem convinşi că s-a produs o eroare monstruoasă", a declarat balerinul Andrei Bolotin.

"Dmitrichenko a fost întotdeauna în conflict deschis cu conducerea, dar în mandatul lui Filin el a început să obţină roluri principale", a declarat muzicianul Roman Denisov, care consideră că balerinul a fost constrâns să îşi mărturisească vinovăţia.

Serghei Filin, agresat pe 17 ianuarie la parterul imobilului în care locuieşte, care îşi continuă în prezent tratamentul medical în Germania, consideră că acest caz este departe de a fi încheiat, au declarat joi pentru presa rusă soţia şi avocatul său.

În opinia lor, "cercul persoanelor implicate în această agresiune este mult mai larg". "Sperăm că forţele de ordine îi vor demasca pe toţi aceia care sunt implicaţi", a declarat soţia victimei, Maria Prorvici, pentru cotidianul Komsomolskaia Pravda.

Serghei Filin a asociat imediat agresiunea cu activitatea lui profesională şi a declarat într-un interviu pentru televiziune că este "absolut sigur" în legătură cu identitatea agresorului său, fără a face însă alte precizări.

"Presupunerile lui Serghei despre identitatea organizatorilor atacului au coincis cu rezultatele anchetei", a declarat avocata sa, Tatiana Stukalova, pentru Komsomolskaia Pravda.

"Însă nu dorim ca ancheta să se oprească aici", a continuat ea.

Potrivit soţiei sale, Filin îl bănuia pe Dmitrichenko, dar nu crede în versiunea promovată pe larg de presă potrivit căreia atacul dorea să o răzbune pe partenera de viaţă a lui Pavel Dmitrichenko, balerina Angelina Voronţova, privată de Filin de rolul principal din spectacolul "Lacul lebedelor".

"Serghei crede că motivele din spatele agresiunii sunt diferite. Acea balerină este doar un pretext, cu siguranţă nu reprezintă cauza principală", a declarat soţia directorului artistic de la Teatrul Balşoi.

Mai multe ziare din Rusia au vorbit din nou, joi, despre Nicolai Tsiskaridze, dansator-vedetă la Teatrul Balşoi şi profesorul Angelinei Voronţova.

Acesta din urmă, în conflict deschis cu conducerea de la Balsoi, a fost acuzat aproape în mod direct de directorul teatrului, Anatoli Iksanov, că a comis agresiunea asupra directorului artistic.

"Tsiskaridze are în mod sigur legătură" cu această afacere, a afirmat o sursă din teatrul moscovit, citată de Moskovski Komsomolets.

Cotidianul Izvestia afirmă că Angelina Voronţova nu a primit rolul Odette/Odile din "Lacul lebedelor", iar directorul artistic Serghei Filin i-ar fi spus: "Priveşte-te în oglindă să vezi cum eşti".

Reacţionând la această remarcă, Nicolai Tsiskaridze ar fi răspuns: "Să nu cumva să îşi piardă el cheful să se privească în oglindă!", afirmă cotidianul Izvestia.

Contactat joi de agenţia de presă Interfax, Nicolai Tsiskaridze, intens mediatizat de presa rusă, a precizat că nu are "nimic de declarat".

Suferind arsuri de gradul al treilea pe faţă şi în zona ochilor, Serghei Filin a suportat deja o grefă de piele şi mai multe intervenţii chirurgicale la nivelul ochilor, întrucât corneea i-a fost afectată în urma atacului cu acid.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici