ATACUL DIN ALGERIA: Liderul răpitorilor ameninţa că "detonează" ostaticii. Douăzeci şi cinci de cadavre de ostatici descoperite duminică

Presupusul lider al răpitorilor de la un complexul de expoatarea gazelor din Algeria a ameninţat că va "detona" ostaticii dacă armata algeriană se apropie prea mult de uzină, într-o înregistrare difuzată sâmbătă.

1011 afișări
Imaginea articolului ATACUL DIN ALGERIA: Liderul răpitorilor ameninţa că "detonează" ostaticii. Douăzeci şi cinci de cadavre de ostatici descoperite duminică

ATACUL DIN ALGERIA: Liderul răpitorilor a ameninţat că "detonează" ostaticii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În acest mesaj audio, difuzat de către agenţia mauritană de presă ANI, Abdelrahmane, alias "Nigerianul", presupusul lider al comandoului alcătuit din aproximativ 40 de persoane, a anunţat, de fapt joi, că armata algeriană încercuia complexul de la In Amenas (la 1.300 de kilometri sud-est de Alger), după ce a efectuat primul asalt.

Potrivit lui Abdelrahmane, jumătate dintre răpitori şi 35 de ostatici au fost ucişi în acest asalt.

"Anumiţi ostatici sunt încă în viaţă şi sunt reţinuţi de către unii dintre fraţii noştri în complexul de exploatarea gazelor, Allah fie lăudat", declară el, potrivit unei traduceri efectuate de SITE, centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste.

"Pe Allah, îi vom detona dacă armata algeriană se apropie de noi", a avertizat el.

Forţe speciale din cadrul armatei algeriene au lansat asaltul final sâmbătă, punând capăt unei spectaculoase luări de ostatici care a antrenat moartea a 23 de cetăţeni străini şi algerieni, dintre care şapte au fost executaţi de către răpitori.

Mai mulţi fugari au povestit că ostaticii au fost obligaţi să poarte centuri de explozibili şi au fost urcaţi în camioane-capcană.

Între ostaticii confirmaţi morţi până sâmbătă de către ţările lor figurează cetăţeni din Franţa, Statele Unite, România şi Marea Britanie.

Abdelrahmane este considerat unul dintre locotenenţii algerianului Moktar Belmokhtar. Acest fost lider Al-Qaida în Magrebul Islamic (AQMI) a revendicat luarea de ostatici în numele grupării sale, "Semanatari cu sânge".

Moktar Belmokhtar a declarat că luarea de ostatici reprezintă, între altele, o măsură de represalii faţă de o intervenţie militară franceză în Mali, care a beneficiat de o susţinere logistică din partea Algerului.

Nouă japonezi luaţi ostatici în Algeria, executaţi de către islamişti - martori

Nouă japonezi au fost executaţi încă de miercuri de către islamişti, care au luat ostatice în acea zi câteva sute de persoane într-un compex de exploatarea gazelor, în Sahara algeriană, în apropiere de In Amenas, au declarat doi foşti ostatici algerieni, martori ai scenei.

"În total, nouă japonezi au fost ucişi", a declarat unul dintre ei, Brahim.

Douăzeci şi cinci de cadavre de ostatici descoperite duminică în complexul din Algeria

Potrivit postului privat Ennahar, douăzeci şi cinci de cadavre ale unor ostatici au fost descoperite duminică de către forţele speciale algeriene care securizau complexul de exploatarea gazelor, în Sahara, unde s-a desfăşurat până sâmbătă o luare de ostatici, de către islamişti.

Contactat de AFP, directorul postului privat de televiziune Anis Rahmani a precizat că este vorba "despre cadavrele a 25 de ostatici", citând o sursă din domeniul securităţii.

Cotidianul francofon El Watan, citând duminică pe site surse din domeniul securităţii, scrie despre aproximativ "30 de cadavre ale unor ostatici străini, algerieni şi militari din cadrul armatei algeriene" descoperite de către forţe speciale în complexul de la Tiguentourine, în apropiere de In Amenas.

Ministrul Comunicaţiilor Mohamed Saïd a anunţat duminică dimineaţa că bilanţul riscă să fie revizuit în creştere, după un prim bilanţ provizoriu oficial furnizat sâmbătă seara, potrivit căruia 23 de străini şi algerieni au murit, iar 32 de răpitori au fost ucişi de către armată, care a lansat atacul final sâmbătă dimineaţa.

Douăsprezece dintre cadavrele depuse la morgă sunt ale unor japonezi, a anunţat o sursă de la un spital la In Amenas, un oraş apropiat de complexul de exploatarea gazelor atacat de islamişti miercuri, în Sahara algeriană.

Douăsprezece cadavre ale unor japonezi depuse la o morgă la In Amenas - spital

Douăsprezece dintre cadavrele depuse la morgă sunt ale unor japonezi, a anunţat o sursă de la un spital la In Amenas, un oraş apropiat de complexul de exploatarea gazelor atacat de islamişti miercuri, în Sahara algeriană.

"Douăsprezece cadavre care au fost depuse la morgă sunt ale unor japonezi", a declarat această sursă pentru AFP, în contextul în care Guvernul japonez anunţa că nu are veşti despre zece cetăţeni.

Întrebată despre naţionalitatea altor victime ale acestui atac, această sursă a declarat "în privinţa celorlalte, tocmai verificăm".

Japonia nu are, în continuare, informaţii despre zece dintre cetăţenii săi, salariaţi în Algeria ai companiei nipone JGC, pentru care lucrau 17 japonezi pe platforma de exploatarea gazelor de la In Amenas, atacată miercuri dimineaţa de islamişti puternic înarmaţi.

Doi foşti ostatici algerieni, dintre care unul este angajat al companiei JGC, au declarat pentru AFP că nouă japonezi au fost executaţi încă de miercuri de către islamişti, care au luat ostatice, în aceeaşi zi, câteva sute de persoane, în complexul din Sahara algeriană, în apropiere de In Amenas.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici