Atacurile aeriene americane în Siria au provocat moartea a cel puţin şapte civili, anunţă HRW

Atacurile aeriene americane din nord-vestul Siriei au provocat moartea a cel puţin şapte civili, a anunţat organizaţia Human Rights Watch (HRW), solicitând deschiderea unei anchete privind o posibilă încălcare a legii războiului.

169 afișări
Imaginea articolului Atacurile aeriene americane în Siria au provocat moartea a cel puţin şapte civili, anunţă HRW

Atacurile aeriene americane în Siria au provocat moartea a cel puţin şapte civili, anunţă HRW (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În contextul în care anumite informaţii anunţă victime în rândul civililor în urma atacurilor aeriene ale coaliţiei internaţionale conduse de Statele Unite în Siria împotriva jihadiştilor din cadrul organizaţiei teroriste Stat Islamic (SI), purtătorul de cuvânt al Pentagonului, contraamiralul John Kirby, a declarat joi că armata americană "nu dispune de informaţii credibile" privind moartea unor civili.

Totuşi, HRW, un ONG pentru apărarea drepturilor omului, cu sediul la New York, a anunţat, în baza unor dezvăluiri a trei locuitori din satul sirian Kafr Deryan, din provincia Idlib, că cel puţin doi bărbaţi, două femei şi cinci copii au fost ucişi marţi de tiruri de rachete.

HRW a adăugat, citând "informaţii neconfirmate", că cei doi bărbaţi ar putea fi combatanţi ai Frontului al-Nusra, aripa reţelei teroriste Al-Qaida în Siria. HRW a precizat că nu a putut verifica această informaţie.

Dar, potrivit organizaţiei, imagini video care prezintă atacuri aeriene confirmă faptul că civili au fost ucişi de rachete americane de croazieră de tip Tomahawk.

"Statele Unite şi aliaţii lor din Siria ar trebui să ia toate măsurile de precauţie posibile pentru a evita să atingă civili", a declarat directorul adjunct al HRW pentru Orientul Mijlociu, Nadim Houry, citat într-un comunicat.

"Guvernul american ar trebui să ancheteze în legătură cu posibile atacuri ilegale în care civili au fost ucişi, să facă publice concluziile şi să se angajeze să ia măsuri în cazul unor abateri", a adăugat el.

"Informaţiile privind uciderea a cel puţin şapte civili în raiduri care probabil nu au avut un obiectiv militar legitim necesită un răspuns la întrebarea dacă atacurile erau ilegale şi ar trebui să facă obiectul unei anchete", conchide HRW.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici