Atacurile de la 11 septembrie 2001 - Înregistrările complete ale discuţiilor dintre piloţi şi turnurile de control: "Suntem în viaţa reală sau este o simulare?"

Înregistrările complete ale comunicaţiilor radio între turnurile de control, piloţi şi autorităţile militare în cazul deturnării celor patru avioane la 11 septembrie 2001 au fost date publicităţii, joi, pentru prima dată.

5815 afișări
Imaginea articolului Atacurile de la 11 septembrie 2001 - Înregistrările complete ale discuţiilor dintre piloţi şi turnurile de control: "Suntem în viaţa reală sau este o simulare?"

Atacurile de la 11 septembrie 2001 - Înregistrări ale discuţiilor dintre piloţi şi turnurile de control: "Suntem în viaţa reală sau este o simulare?" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Extrase din aceste înregistrări audio au circulat deja dar documentul difuzat de Rutgers Law Review, o revistă a unei universităţi din New Jersey (est), oferă toate detaliile din acea dimineaţă în cursul căreia patru avioane de linie s-au prăbuşit peste Pentagon, pe un câmp din Pennsylvania şi turnurile gemene de la New York.

VEZI AICI ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ

În acest document, descoperim cum controlorii de trafic aerian încearcă cu disperare să înţeleagă ce se întâmplă şi să găsească avioanele cărora le-au pierdut urma, trădând astfel o absenţă totală de pregătire a americanilor pentru a face faţă unui atentat de o asemenea amploare.

Într-un extras, se aude, de exemplu, cum un controlor face aluzie la un incendiu la World Trade Center. "Şi este locul unde am pierdut urma avionului", adaugă el, incredul.

În acelaşi moment, se aude un alt pilot neidentificat, care întreabă: "Ştie cineva ce este cu acest fum în Manhattan?".

La turnul de control din Boston, de unde au plecat cele două avioane deturnate către New York, un controlor întreabă: "Avem o problemă, acolo, avem un avion care a fost deturnat şi care se îndreaptă spre New ... New York, şi avem nevoie de voi, avem nevoie de un F-16 sau altceva pentru a ieşi din situaţia asta".

Răspunsul dovedeşte incredulitatea totală în faţa evenimentelor: "Suntem în viaţa reală sau este o simulare?".

Chiar comandantul James Fox, care conducea sectorul Nord-Est al apărării aeriene americane, pare să refuze să creadă, în timp ce este la curent cu deturnarea avioanelor: "Nu am văzut un exerciţiu aşa de aproape de realitate", exclamă el.

Înregistrarea, care conţine inclusiv dialogurile tragice cu personalul de la bordul zborului 11 al American Airlines condamnat să se lovească de turnul de nord al World Trade Center, a fost dezvăluită joi de New York Times.

Înregistrarea integrală poate fi consultată pe site-ul www.rutgerslawreview.com.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici