Atacurile din 11 septembrie 2001: Înregistrare video rară cu zborul 93 al United Airlines, prăbuşit în Pennsylvania - VIDEO

O înregistrare video a unui amator, uitată ani întregi într-un sertar, prezintă într-o altă manieră atentatul asupra zborului 93, avionul care s-a prăbuşit în urmă cu zece ani, la 11 septembrie, pe un câmp din Pennsylvania.

9699 afișări
Imaginea articolului Atacurile din 11 septembrie 2001: Înregistrare video rară cu zborul 93 al United Airlines, prăbuşit în Pennsylvania - VIDEO

Atacurile din 11 septembrie 2001: Înregistrare video rară cu zborul 93 al United Airlines, prăbuşit în Pennsylvania

Imaginile arată un nor de fum care se ridică pe cerul senin deasupra dealurilor din Pennsylvania, acolo unde s-a prăbuşit avionul. În timp ce filmează, autorul înregistrării, Dave Berkebile, descrie ce vede.

"Sunt rămăşiţele unui avion care s-a prăbuşit pe drumul spre Lambertsville", explică el. "Fără îndoială o bombă teroristă care a explodat la bord", adaugă el foarte calm. "Nu ştiu mai multe, este ceea ce am auzit pe frecvenţa radio a poliţiei".

"Au lansat unul împotriva Pentagonului, la World Trade Center, am văzut la televizor, iar acum acesta ... Un nor negru se ridică în aer, mă întreb dacă a mai rămas ceva din Lambertsville".

Zborul 93 al companiei United Airlines a fost singurul din cele patru avioane deturnate care şi-a ratat ţinta. Pasagerii şi echipajul, informaţi prin telefoanele mobile de ceea ce se întâmplase la World Trade Center, au rezistat teroriştilor care voiau, se pare, să atace Washingtonul.

Avionul s-a prăbuşit la ora 10.03, la 20 de minute de zbor de Washington şi de presupusa sa ţintă, Capitoliul.

În pofida filmului "United 93" (2006), accidentul din apropiere de Shanksville în Pennsylvania a fost oarecum uitat în comparaţie cu ceea ce s-a întâmplat la New York şi Pentagon. Acest lucru s-ar putea schimba în această săptămână, odată cu comemorarea a zece ani de la atentate.

Mai întâi graţie unui memorial care va fi inaugurat sâmbătă la Shanksville, cu 245 de locuitori şi situat la patru ore de mers cu maşina de Washington, în prezenţa foştilor preşedinţi George W. Bush şi Bill Clinton.

În seara respectivă vor fi aprinse peste 2.900 de lumânări în amintirea victimelor atentatelor, între care cei 40 de pasageri şi membri ai echipajului zborului 93 care se deplasa de la Newark, în New Jersey, la San Francisco.

Duminică, preşedintele Barack Obama va participa la o ceremonie în care vor fi depuse jerbe în mijlocul celor 400 de hectare ale sectorului, altădată o zonă minieră.

Berkebile a murit în februarie, lăsând în urma lui înregistrarea video, singura cunoscută din acea zi cu accidentul zborului 93. Aceasta a fost adusă la lumină de un cotidian local, Tribune Democrat of Johnstown, din Pennsylvania.

"Nu ştia ce se întâmplă, nimeni nu ştia", povesteşte redactorul-şef al cotidianului, Arlene Johns.

Imediat după atentat, Berkebile a trimis înregistrarea mai multor televiziuni dar acestea "fie nu s-au uitat la ea, fie nu l-au ascultat, prin urmare a crezută că nu este importantă, aşa că a uitat de ea", a declarat ea.

În 2006 el a dat înregistrarea unei vecine, Val McClatchey, a cărei fotografie cu norul de fum, din spatele unui garaj roşu, a servit ca pretext celor care au crezut că atentatele au fost o minciună.

Ea a păstrat-o timp de cinci ani fără să spună nimic, până la moartea autorului înregistrării, pentru ca imaginile să nu alimenteze aceeaşi polemică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici