Atentat sinucigaş în Inguşetia, soldat cu cel puţin 19 morţi - GALERIE FOTO

Cel puţin 19 persoane au fost ucise şi 70 rănite, într-un atentat sinucigaş cu ajutorul unei camionete umplute cu explozibil, la Nazran, în Inguşetia, republică instabilă din Caucaz, afectată de o rebeliune islamistă care îşi multiplică atacurile împotriva autorităţilor.

57 afișări
Imaginea articolului Atentat sinucigaş în Inguşetia, soldat cu cel puţin 19 morţi - GALERIE FOTO

Atentat sinucigaş în Inguşetia, soldat cu moartea a cel puţin 19 persoane (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Atacul s-a produs în momentul în care poliţiştii erau strânşi în curte pentru o reuniune, a precizat oficialul comitetului de anchetă al Parchetului, Vladimir Markin.

Un bilanţ precedent, publicat de o comisie de anchetă a Parchetului rus, preciza că douăsprezece persoane au fost ucise, luni, într-un atentat sinucigaş cu maşină-capcană comis împotriva unei clădiri aparţinând poliţiei din Nazran, principalul oraş din Inguşetia.

În jurul orei locale 09.00 (08.00, ora României), "o camionetă a pătruns cu forţa prin poarta clădirii în care se află Statul Major al Poliţiei Muncipale, intrând în curte. Ulterior a avut loc o explozie puternică", a anunţat comisia de anchetă.

Explozia a fost declanşată de şoferul vehiculului, a precizat o sursă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din Inguşetia, citată de agenţia Interfax.

"Explozia a fost foarte puternică", a precizat o sursă din cadrul aceluiaşi minister, citată de Interfax, subliniind că ar fi vorba de "cel puţin 50 de kilograme de TNT", o substanţă explozivă foarte puternică.

Astfel, "explozia a distrus totul în interiorul curţii", a adăugat această sursă.

Medvedev îl demite pe ministrul inguş de Interne

"Am luat decizia de a-l demite pe ministerul de Interne din Inguşetia şi de a realiza o anchetă. Ministrul de Interne rus trebuie să-mi prezinte propuneri concrete pentru a pune la punct şi a consolida efectivele Ministerului inguş de Interne", a declarat Medvedev pentru televiziunea rusă.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui inguş, Kaloi Ahilgov, a declarat că 11 copii se aflau printre răniţi, al căror număr l-a estimat la 70.

Camioneta s-a îndreptat către depozitul de armament al poliţiei, provocând explozia muniţiilor stocate în clădire, a subliniat poliţia.

În consecinţă, clădirile din apropierea sediului poliţiei vizat de atentat au fost avariate, precum şi aproximativ 30 de automobile din zonă, potrivit aceleiaşi surse.

Ca reacţie la acest atentat, preşedintele rus Dmitri Medvedev l-a însărcinat pe ministrul său de Interne, Raşid Nurgaliev, să facă ordine în structurile de poliţie inguşe şi să le sporească efectivele, a declarat serviciul său de presă, citat de agenţiile ruse.

Trei zile de doliu au fost decretate în Inguşetia, începând de luni.

Acest atac survine la câteva zile după anunţul făcut de Kremlin, potrivit căruia preşedintele Inguşetiei, Iunus-Bek Evkurov, îşi reia oficial funcţia, după ce a fost grav rănit la sfârşitul lunii iunie, în urma unei tentative de asasinat.

"De mult timp nu am cunoscut un astfel de atac", a observat Ahilgov. "Nu există destul sânge pentru a îngriji răniţii", a adăugat el.

În opinia lui Evkurov, islamiştii ar fi în spatele ultimului atac sinucigaş de luni, care vizează destabilizarea Inguşetiei.

"Nu este nici o îndoială că este opera combatanţilor care încearcă să-şi sporească importanţa. Este vorba despre o tentativă de a destabiliza situaţia şi de a răspândi panica", a adăugat Evkurov, potrivit declaraţiilor făcute de purtătorul său de cuvânt, Ahilgov.

Preşedintele inguş a cerut o creştere a măsurilor de securitate din jurul clădirilor publice. În prezent în convalescenţă într-un centru de îngrijire din apropiere de Moscova, Evkurov ar urma să se întoarcă în Inguşetia la sfârşitul lunii.

Ministrul Construcţiilor din Inguşetia, Ruslan Amerhanov, a fost împuşcat mortal săptămâna trecută de persoane necunoscute, în biroul său din Magas, capitala administrativă a Inguşetiei.

Situaţia din Caucaz este "în afara oricărui control şi se înrăutăţeşte în fiecare zi", a declarat, vineri, Grigori Şvedov, redactor-şef al Caucasianknot.info, un portal de Internet specializat pe regiunea Caucazului.

Această republică frontalieră din Cecenia este afectată de o rebeliune care se inspiră din mişcările autonomiste şi islamiste ce au luptat împotriva Moscovei în cursul a două războaie în Cecenia, în timpul anilor '90 şi la începutul anilor 2000. Atacuri vizează frecvent autorităţile şi forţele de ordine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici