Atentat sinucigaş la Kabul, soldat cu 13 morţi

Un atentat sinucigaş asupra unui autobuz care transporta personal militar afgan în Kabul a provocat moartea a şase militari şi a şapte civili, potrivit unei surse din cadrul Ministerului afgan al Apărării.

3 afișări
Imaginea articolului Atentat sinucigaş la Kabul, soldat cu 13 morţi

Atentat sinucigaş la Kabul, soldat cu 13 morţi

Atacatorul sinucigaş a folosit o maşină, la o oră de vârf în trafic, pe un drum din partea de sud-vest a oraşului, a declarat o sursă sub protecţia anonimatului.

Peste 12 persoane au fost rănite în atentat, al doilea înregistrat în această săptămână la Kabul, a adăugat sursa citată.

Nu se ştie încă dacă civilii se aflau în autobuz sau au fost surprinşi pe drum de suflul deflagraţiei, care a provocat de asemenea explozia unor containere de gaz aflate într-un magazin din apropiere, a relatat martorul.

Ambulanţele s-au grăbit să evacueze victimele. O purtătoare de cuvânt a talibanilor a declarat că autorul atacului a fost un membru al mişcării insurgenţilor islamişti.

Îndepărtaţi de la putere în 2001, talibanii apelează frecvent la atacuri sinucigaşe şi atacuri cu bombă asupra drumurilor ca parte a insurgenţei lor împotriva Guvernului afgan şi a trupelor străine de pe teritoriul ţării.

Cel mai grav atentat sinucigaş care a avut loc în Kabul a vizat un autobuz în septembrie şi s-a soldat cu moartea a 28 de militari.

Marţi, un convoi NATO a fost atacat în mod similar în apropierea aeroportului internaţional din capitală. Nu au existat victime în rândul trupelor NATO, dar 22 de afgani au fost răniţi, potrivit oficialilor alianţei.

Intensificarea violenţelor în ultimii doi ani a făcut ca acestea să coincidă cu perioada cea mai sângeroasă de la îndepărtara talibanilor de la putere şi a provocat frustrări foarte mari în rândul populaţiei afgane, nemulţumite de lipsa de progres în instaurarea păcii în zonă.

Atacul de marţi s-a produs în contextul vizitei secretarului american al Apărării, Robert Gates în vederea evaluării nivelului violenţelor. Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat că un grup de militanţi islamişti a efectuat atacul în semn de "bun venit" pentru Gates.

Comandantul militar al armatei afgane i-a solicitat lui Gates intensificarea antrenamentelor şi suplimentarea echipamentelor de luptă împotriva insurgenţilor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici