ATENTATE la Beirut: Cel puţin 23 de persoane au murit şi 146 au fost rănite. O grupare jihadistă a revendicat atacurile - FOTO, VIDEO

Cel puţin 23 de persoane au fost ucise marţi dimineaţa într-un atentat cu maşină-capcană la Beirut, în faţa Ambasadei Iranului, principalul aliat al regimului sirian, care luptă împotriva unei rebeliuni armate, a declarat o sursă în domeniul securităţii.

545 afișări
Imaginea articolului ATENTATE la Beirut: Cel puţin 23 de persoane au murit şi 146 au fost rănite. O grupare jihadistă a revendicat atacurile - FOTO, VIDEO

ATENTATE la Beirut: Cel puţin 23 de persoane au murit şi 146 au fost rănite (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE O grupare jihadistă revendică atentatul din Beirut

O grupare jihadistă considerată ca având legături cu reţeaua extremistă Al-Qaida a revendicat "dublul atentat sinucigaş" comis marţi în faţa ambasadei Iranului la Beirut şi soldat cu cel puţin 23 de morţi.

"Este vorba despre un dublu atac pentru care doi dintre eroii noştri, sunniţi din Liban, au căzut martiri", a scris pe Twitter Sirajeddine Zreikat, un oficial din cadrul Brigăzilor Abdallah Azzam, de la numele fondatorului Al-Qaida. 

Dublele atentate sinucigaşe comise simultan sunt caracteristice modului de operare al Al-Qaida.

Oficialul a avertizat că atentatele vor continua în Liban, atât timp cât Hezbollahul şiit va continua să lupte în Siria.

"Operaţiunile din Liban vor continua cu voia lui Allah, până când vor fi auzite două revendicări: prima este retragerea din Siria a partidului Iranului (Hezbollahul libanez susţinut de Teheran, n.red.) şi a doua este eliberarea prizonierilor noştri din închisorile nedreptăţii din Liban", a adăugat el. 

El a făcut referire la deţinuţii salafişti (fundamentalişti sunniţi) încarceraţi în Liban pentru apartenenţă la "organizaţii teroriste".

UPDATE Iranul acuză Israelul că este responsabil de atentatul de la Beirut

Iranul a acuzat Israelul că este responsabil de dublul atentat comis marţi împotriva ambasadei sale din Beirut, soldat cu doi morţi în rândul personalului său, între care un diplomat, potrivit presei.

"Actul terorist" comis în faţa ambasadei iraniene este o "crimă inumană şi de ură a sioniştilor şi a mercenarilor lor", a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, Marzieh Afkham, într-un comunicat publicat de agenţia oficială Irna. 

Ea a confirmat decesul consilierului cultural al ambasadei, Ibrahim al-Ansari. 

Potrivit unor surse guvernamentale libaneze, diplomatul a decedat din cauza rănilor după ce a fost grav rănit în dublul atentat soldat cu cel puţin 23 de morţi şi 146 de răniţi. 

Un alt cetăţean iranian, membru al serviciului de securitate al ambasadei, a fost ucis, de asemenea, în dubla explozie, a anunţat presa de la Teheran.

Atentatul s-a produs la Bir-Hassan, un cartier rezidenţial din sudul Beirutului cu majoritate şiită şi un bastion al Hezbollah. 

Acesta este cel de-al treilea atentat care vizează un bastion al Hezbollah, puternicul partid libanez care luptă în Siria alături de trupele lui Bashar al-Assad, şi al cărui principal susţinător este Iranul.

UPDATE Consilierul cultural al ambasadei iraniene, ucis în dublul atentat de la Beirut - surse

Consilierul cultural al Ambasadei Iranului la Beirut a fost ucis, potrivit unei surse guvernamentale libaneze, în dublul atentat comis în faţa clădirii marţi dimineaţa, soldat cu cel puţin 22 de morţi şi 146 de răniţi.

"Şeicul Ibrahim Ansari intra în clădirea ambasadei în momentul în care s-a produs explozia. El a fost grav rănit şi a decedat ulterior la spital", a declarat sursa citată sub protecţia anonimatului.

Pe de altă parte, atentatul nu a produs victime în rândul personalului care se afla în sediul reprezentanţei diplomatice a Iranului, a declarat pentru agenţia Mehr ambasadorul Ghazanfar Rokn-Abadi.

"Toţi colegii (care se aflau) în interiorul ambasadei sunt bine", a declarat ambasadorul, fără să ofere alte detalii, în urma dublului atentat în care au fost ucise cel puţin 22 de persoane, iar alte 146 au fost rănite, într-un cartier situat în partea de sud a Beirutului.

Moartea consilierului cultural al ambasadei, Ibrahim al-Ansari, anunţată de surse guvernamentale libaneze, nu a fost confirmată în mod oficial de către Iran, potrivit televiziunii de stat.

Pe de altă parte, Siria, a condamnat cu fermitate atentatul.

Explozia s-a produs cu puţin timp înainte de ora locală 10.00 (10.00, ora României), în cartierul Bir Hassan, în partea de sud a Beirutului.

Imagini difuzate de postul de televiziune Al-Mayadeen prezentau locuitori cuprinşi de panică, maşini incendiate, corpuri calcinate şi un incendiu într-un imobil.

Pompieri au intervenit să stingă incendiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici