Atentatele de la Jakarta au "legături clare" cu un cunoscut islamist radical - VIDEO

Dublul atentat sinucigaş de vineri de la Jakarta are "legături clare" cu grupul lui Noordin Top, islamist radical considerat responsabil pentru mai multe acte teroriste comise în Indonezia în ultimii ani, a declarat, sâmbătă, un oficial indonezian.

65 afișări
Imaginea articolului Atentatele de la Jakarta au "legături clare" cu un cunoscut islamist radical - VIDEO

Măsuri de securitate sporite la hotelurile din New York, după atentatele de la Jakarta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Atacurile de vineri, produse aproape simultan la hotelurile Marriott şi Ritz Carlton din Jakarta, s-au soldat cu cel puţin nouă morţi şi 40 de răniţi.

"Luând în considerare modul de operare, atentatele au în mod clar legătură cu Noordin M. Top", a declarat şeful serviciilor de luptă antiteroristă din Ministerul indonezian al Securităţii, Ansyaad Mbai, citat de agenţia naţională Antara.

De naţionalitate malaysiană, Noordin Mohammed Top a fost unul dintre principalii organizatori ai atentatelor comise de Jamaah Islamiyah la începutul anilor 2000, printre care se numără cele din Bali (soldate cu 202 morţi în 2002) şi de la hotelul Marriott din Jakarta, soldat cu 12 morţi în 2003. Fost contabil, Top este unul dintre suspecţii urmăriţi în Indonezia, dar nu a putut fi localizat, în pofida mobilizării forţelor de ordine.

Atentatele de vineri demonstrează că acesta este în continuare activ, iar "arestarea lui trebuie să fie prioritară", a adăugat Mbai.

Masuri de securitate sporite la hotelurile din New York

"Nu există informaţii care să indice o ameninţare similară la New York, dar este o procedură de rutină în astfel de situaţii şi luăm măsuri de precauţie", a declarat Raymond W. Kelly, reprezentant al poliţiei din New York.

La 30 de minute după atentatele din Indonezia, serviciile antiteroriste americane au amplasat, la zeci de hoteluri din New York, dispozitive de urgenţă, formate din maşini şi poliţişti.

Un ofiţer al poliţiei din New York s-a deplasat la locul atentatului de la Marriott, transmiţând ulterior informaţiile primite de la autorităţile indoneziene oficialilor americani responsabili pentru securitatea hotelurilor, teatrelor şi instituţiilor financiare din New York.

El a transmis şi o înregistrare video a principalului suspect, prezentat în timp ce intră în hotel, evitând dispozitivele de securitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici