Atmosferă tensionată la Conferinţa de la Copenhaga, unde chiar şi sigla provoacă divergenţe

Atmosfera este atât de tensionată la Bella Center, încât sigla în alb şi albastru a Conferinţei de la Copenhaga asupra modificărilor climatice, o planetă realizată din fire întreţesute, aproape că a provocat, miercuri, un incident diplomatic.

112 afișări
Imaginea articolului Atmosferă tensionată la Conferinţa de la Copenhaga, unde chiar şi sigla provoacă divergenţe

Atmosferă tensionată la Conferinţa de la Copenhaga, unde chiar şi sigla provoacă divergenţe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

China a estimat că această siglă era neadaptată, în măsura în care aceasta menţionează COP 15, desemnând cea de a 15-a Conferinţă a părţilor la Convenţia-cadru a Naţiunilor Unite asupra modificărilor climatice (UNFCC), şi nu Protocolul de la Kyoto, care stabileşte angajamente constrângătoare pentru ţările dezvoltate.

"Acest logo mă face să nu mă simt în largul meu", a declarat Su Wei, reprezentantul delegaţiei chineze, în cadrul şedinţei plenare.

"Acesta dă impresia că Protocolul de la Kyoto nu există sau că a dispărut. Este necesar să acordăm o atenţie deosebită acestui punct", a adăugat el, exprimându-şi dorinţa ca "viitoarele sigle" să fie desenate cu mai multă atenţie.

Încheiat în decembrie 1997 şi intrat în vigoare în 2005, protocolul impune ţărilor industrializate (cu excepţia Statelor Unite, care nu l-au ratificat niciodată) o reducere a emisiilor lor de gaze cu efect de seră.

Ţările în curs de dezvoltare, cu China şi India în frunte, sunt foarte ataşate de acest text, deoarece acesta marchează o "demarcaţie clară" între ţările din nord, care au o responsabilitate "istorică" în acumularea de CO2 în atmosferă, şi restul planetei.

În opinia maltezului Michael Cutajar, care prezidează unul dintre cele două grupuri de lucru din cadrul conferinţei, acest incident ilustrează "nervozitatea" care domneşte în cadrul conferinţei.

"Există multă nervozitate. Oamenii sunt într-o stare de spirit în care micile simboluri, nişte semnale mici, pot să treacă înainte şi să devină probleme majore", a declarat acesta.

Una dintre problemele centrale ale Conferinţei de la Copenhaga (7-18 decembrie) este de a afla dacă este necesară o a doua perioadă de angajament a Protocolului de la Kyoto sau dacă este necesară crearea unui nou tratat, care să includă şi Statele Unite.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici