Atribuirea premiului Nobel pentru Pace generează arestarea unor disidenţi chinezi

Presa oficială din China a condamnat sâmbătă atribuirea premiului Nobel pentru Pace lui Liu Xiaobo, în timp ce disidenţii care sărbătoreau această recompensă au fost arestaţi, a anunţat o asociaţie de apărare a drepturilor omului.

39 afișări
Imaginea articolului Atribuirea premiului Nobel pentru Pace generează arestarea unor disidenţi chinezi

Atribuirea premiului Nobel pentru Pace generează arestarea unor disidenţi chinezi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În timp ce organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului au salutat acordarea acestui premiu intelectualului deţinut, poliţia a arestat zeci de susţinători ai lui Liu Xiaobo care sărbătoreau vineri seara această recompensă, a afirmat organizaţia Apărătorii drepturilor omului din China (CHRD), cu sediul la Hong Kong.

"În timp ce unii s-au reunit în grupuri mici pentru a sărbători acest eveniment important, câteva zeci de simptizanţi ai lui Liu au fost reţinuţi", a declarat aceasta într-un mesaj electronic.

Comitetul Nobel s-a "dezonorat", a apreciat cotidianul oficial Global Times, adăugând că premiul pentru Pace a fost transformat "într-un instrument politic în serviciul unor motivaţii antichineze".

"Încă o dată, Comitetul Nobel şi-a demonstrat aroganţa şi prejudecăţile faţă de o ţară care a făcut progrese remarcabile în ultimele trei decenii în domeniul economic şi social", potrivit unui editorial care face referire la acordarea, în 1989, a Nobelului pentru Pace liderului spiritual tibetan Dalai Lama, acuzat de viziuni separatiste de Beijing.

"Niciunul dintre cei doi (laureaţi) nu face parte dintre cei care au contribuit la pacea şi dezvoltarea Chinei în ultimele decenii", continuă publicaţia, care depinde de Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez.

"În mod evident, premiul Nobel pentru Pace din acest an este făcut pentru a irita China", continuă editorialul, "dar nu va reuşi" şi China va rezista tentativelor care urmăresc să "îi impună valorile occidentale".

Liu Xiaobo, în vârstă de 54 de ani, ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru "subminarea puternii de stat" după ce a fost unul dintre autorii Cartei 08, un text care cere o Chină democratică.

Pe Internet, căutările cu "premiul Nobel pentru Pace" sau "Liu Xiaobo" nu dădeau niciun rezultat, iar vineri seara mesajele telefonice care conţineau numele lui Liu nu ajungeau la destinaţie.

Reportajele televiziunilor străine, cum ar fi CNN sau TV5, despre noul laureat al premiului Nobel pentru Pace erau cenzurate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici