Aung San Suu Kyi doreşte o "revoluţie non-violentă" în Myanmar

Opozanta birmană Aung San Suu Kyi, eliberată sâmbătă, după şapte ani de arest la domiciliu, a făcut apel la o "revoluţie non-violentă" în Myanmar, afirmând că este sigură că democraţia va ajunge să triumfe, mai devreme sau mai târziu, în ţara sa.

19 afișări
Imaginea articolului Aung San Suu Kyi doreşte o "revoluţie non-violentă" în Myanmar

Aung San Suu Kyi doreşte o "revoluţie non-violentă" în Myanmar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Într-un interviu publicat pe site-ul BBC, Aung San Suu Kyi, în vârstă de 65 de ani, a subliniat că este pregătită să profite de cea mai mică ocazie pentru a discuta cu junta militară, aflată la putere.

"Nu doresc căderea (regimului) militarilor", a dat asigurări ea. "Eu doresc ca militarii să se ridice la deplina demnitate a profesionalismului şi patriotismului autentic", a spus ea în acest interviu acordat la sediul partidului ei, Liga Naţională pentru Democraţie (LND).

"Ceea ce vor oamenii este evident: oamenii vor o viaţă mai bună, bazată pe securitate şi libertate", a spus Kyi.

Ea a subliniat că doreşte un sfârşit non-violent al regimului militar actual. "Noi trebuie să încercăm, de asemenea, să facem astfel" încât să se ajungă la această "revoluţie non-violentă", a adăugat ea, declarându-se sigură că Myanmar va cunoaşte, într-o bună zi, democraţia, chiar dacă ea nu ştie când.

Kyi a petrecut mai multe ore la sediul LND, întâlnindu-se cu liderii regionali ai partidului, şi şi-a încheiat prima zi de lucru după eliberare printr-o vizită la o mănăstire din Yangon.

Ea a anunţat, totodată, că nu este supusă vreunor restricţii după eliberare, avertizând, totodată, junta asupra consecinţelor unei noi detenţii.

Duminică, în prima sa conferinţă de presă în libertate, opozanta a reiterat o cerere formulată, fără rezultat, la sfârşitul lui 2009, de a se întâlni, în privat, cu Than Shwe, comandantul juntei. De asemenea, ea a lansat un apel la unitatea opoziţiei.

Aung San Suu Kyi a petrecut aproximativ 15 din ultimii 21 de ani privată de libertate.

Eliberarea sa, sâmbătă, a provocat o uşurare prudentă în rândul comunităţii internaţionale. Numeroase capitale au cerut juntei să-i elibereze şi pe ceilalţi aproximativ 2.200 de deţinuţi politici.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici