Australia semnează un pact de securitate şi migraţie în Pacific cu Tuvalu

Australia a semnat,vineri, o garanţie de securitate pentru Tuvalu, naţiune insulară din Pacific, pentru a răspunde la o agresiune militară, pentru a o proteja de schimbările climatice şi pentru a stimula migraţia, într-un pact menit să contracareze influenţa Chinei în Pacific, transmite Reuters.

242 afișări
Imaginea articolului Australia semnează un pact de securitate şi migraţie în Pacific cu Tuvalu

Sursa foto: X/Twitter

Conform tratatului anunţat de premierul australian Anthony Albanese şi de omologul său din Tuvalu, Kausea Natano, Australia va verifica, de asemenea, acordurile de securitate ale Tuvalu cu alte naţiuni.

Albanese a declarat că acesta este cel mai important acord al Australiei cu o naţiune insulară din Pacific, oferind „garanţia că, la cererea Tuvalu pentru orice asistenţă militară bazată pe probleme de securitate, Australia va fi acolo”.

Tuvalu este una dintre cele 13 naţiuni care menţin o relaţie diplomatică oficială cu Taiwanul, în timp ce Beijingul a făcut tot mai multe incursiuni în Pacific.

Conform tratatului, „ambele ţări se angajează să convină de comun acord asupra oricărui parteneriat, aranjament sau angajament cu orice alt stat sau entitate în chestiuni legate de securitate şi apărare în statul Tuvalu”.

Australia ar permite ca 280 de persoane pe an să emigreze din Tuvalu, stimulând volumul de transferuri de bani către această naţiune insulară cu o populaţie de 11.000 de locuitori, ameninţată de creşterea nivelului mării cauzată de schimbările climatice.

Natano a declarat că Tuvalu a solicitat acest tratat pentru „a ne proteja şi sprijini reciproc în timp ce ne confruntăm cu ameninţarea schimbărilor climatice şi cu provocările geostrategice”.

Plafonul anual al vizelor va asigura că migraţia către Australia „nu va cauza exodul creierelor”, a adăugat el.

De asemenea, vor fi furnizate fonduri pentru recuperarea terenurilor în Tuvalu, pentru a extinde terenurile din capitala Funafuti cu aproximativ 6%.

Tuvalu este formată din nouă insule joase aflate la jumătatea distanţei dintre Australia şi Hawaii, este una dintre ţările cele mai expuse riscului de schimbări climatice din lume şi a atras de mult timp atenţia internaţională asupra acestei probleme.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici