Autoritatea Palestiniană condiţionează reluarea negocierilor cu Israelul

Autoritatea Palestiniană condiţionează reluarea negocierilor cu Israelul de ridicarea barajelor militare şi încetarea acţiunilor de colonizare în Cisiordania, afirmă Ahmad Qorei, negociatorul-şef palestinian.

15 afișări
Imaginea articolului Autoritatea Palestiniană condiţionează reluarea negocierilor cu Israelul

Ahmad Qorei, negociatorul-şef palestinian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aceste condiţii îi vor fi prezentate de liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, preşedintelui american Barack Obama în cursul întâlnirii prevăzute la 28 mai la Washington.

"Nu vor exista negocieri fără încetarea totală a colonizării. Nu vor exista negocieri fără evacuarea coloniilor neautorizate construite după 2001", avertizează Ahmad Qorei.

"Înainte de negocieri, Israelul va trebui să desfiinţeze barajele care împiedică circulaţia în Cisiordania", adaugă Ahmad Qorei, referindu-se la cele peste 600 de baraje construite de armata israeliană după declanşarea celei de-a doua Intifada.

Mahmoud Abbas se va deplasa marţi la Washington pentru prima întâlnire cu preşedintele Barack Obama.

De altfel, Qorei a reiterat refuzul palestinienilor de a recunoaşte Israelul ca stat evreu, aşa cum cere premierul israelian Benjamin Netanyahu. "Nu este problema noastră. Puteţi să denumiţi statul vostru cum vreţi", explică oficialul palestinian.

Potrivit lui Qorei, palestinienii au dreptul de revenire în Israel, ca refugiaţi.

Negociatorul palestinian este de părere că Israelul nu va putea anexa marile colonii din Cisiordania, precum cea de la Maale Adunim sau Ariel. "Locuitorii care rămân vor trăi sub suveranitate palestiniană, aşa cum arabii trăiesc în Israel. Vor putea deţine atât cetăţenie palestiniană, cât şi israeliană", adaugă Qorei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici