Autoritatea Palestiniană nu vrea un stat cu graniţe temporare

Autoritatea Palestiniană a respins categoric propunerea prezentată de preşedintele israelian, Shimon Peres, privind crearea unui stat palestinian cu frontiere temporare.

17 afișări
Imaginea articolului Autoritatea Palestiniană nu vrea un stat cu graniţe temporare

Autoritatea Palestiniană respinge propunerea israeliană privind un stat cu graniţe temporare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Foaia de drum trasează o cale clară, iar cea de-a doua fază a acestui plan trebuie aplicată - adică proclamarea unui stat palestinian cu frontiere temporare", a declarat Peres, în cursul unei întâlniri cu Înaltul reprezentant UE pentru politică externă, Javier Solana.

Elaborată în 2003, foaia de drum este un plan de pace susţinut de comunitatea internaţională, care vizează crearea unui stat palestinian, alături de cel israelian.

Planul prevede în prima fază suspendarea colonizării evreieşti în teritoriile palestiniene şi încetarea acţiunilor violente palestiniene, iar într-o a doua etapă prevede, însă numai ca "opţiune", crearea unui stat palestinian cu frontiere provizorii, în aşteptarea unei reglementări finale.

Autoritatea Palestiniană, care insistă asupra caracterului "opţional" al celei de-a doua faze, a respins cu promptitudine propunerea preşedintelui israelian. "Respingem categoric propunerea lui Peres", a declarat Nabil Abou Roudeina, purtător de cuvânt al preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas.

Propunerea lui Peres a fost anunţată înaintea discursului de duminică al premierului israelian, Benjamin Netanyahu, care îşi va prezenta viziunea asupra păcii. În pofida presiunilor internaţionale, Netanyahu, care a preluat funcţia la începutul lunii aprilie, refuză să accepte principiul unei păci bazate pe crearea unui stat palestinian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici