Autorităţile chineze au descoperit unul dintre cele mai elaborate falsuri: O bancă "fantomă"

Autorităţile din China au descoperit o sucursală "fantomă" a uneia dintre cele mai mari bănci din lume, China Construction Bank, noul caz intrând într-un grup select din care fac parte şi falsul magazin Apple sau versiunea locală a magazinelor Ikea, scrie Financial Times.

923 afișări
Imaginea articolului Autorităţile chineze au descoperit unul dintre cele mai elaborate falsuri: O bancă "fantomă"

Autorităţile chineze au descoperit unul dintre cele mai elaborate falsuri: O bancă "fantomă" (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Un cetăţean chinez a creat "banca fantomă" în provincia Shandong şi pentru a convinge lumea că este reală a dotat-o cu cititoare de carduri şi carnete de depuneri, potrivit cotidianului britanic Financial Times. La ghişeele băncii lucrau mai multe adolescente.

"Sucursala fantomă" din apropierea oraşului Linyi se alătură unora dintre cele mai impresionante înşelătorii înregistrate în China. Printre acestea se numără falşii ofiţeri de armată care cutreieră ţara strângând şpăgi, vânzătorul de băuturi răcoritoare care şi-a înscenat propria moarte pentru a primi compensaţii din partea autorităţilor locale, dar şi traderul chinez de orez care a anunţat că a cumpărat o banca din SUA care de fapt nu există.

Banca falsă din Shandong a rezistat o lună, până când o femeie care a depus 40.000 de yuani (6.200 dolari) a aflat că nu putea retrage suma la o sucursala reală a China Construction Bank. Şefii băncii au realizat că se confruntă cu un caz de înşelătorie şi au anunţat poliţia.

Cercetările au relevat că un bărbat, căruia poliţia i-a dat doar numele de familie - Zhang, a înfiinţat banca, la care le-a angajat pe fiica sa de 15 ani şi pe două colege ale acesteia.

"Dacă venea cineva şi vroia să retragă bani, spuneau că reţeaua lor nu a fost pusă încă în funcţiune sau că autorităţile nu au finalizat procedurile de aprobare. Nu lăsau oamenii să retragă bani", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei.

Zhang a declarat, într-un interviu acordat din spatele gratiilor, că anterior a aplicat pentru a intra în reţeaua unei bănci comerciale, dar că cererea sa nu a fost aprobată. Zhang a afirmat că a restituit banii deponenţilor.

Într-un caz similar, o cooperativă de credit din mediul rural, în apropierea oraşului Nanjing, s-a promovat anul trecut singură în categoria băncilor şi a atras depozite de 32 de milioane de dolari promiţând dobânzi de până la 2% pe săptămână. Un om de afaceri a raportat cazul în ianuarie, după ce "banca" nu l-a lăsat să-şi retragă economiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici