Autorităţile din New York vor plăti compensaţii celor care s-au îmbolnăvit după prăbuşirea turnurilor

Autorităţile din New York au convenit să plătească un total de 657,5 milioane de dolari pentru cei peste 10.000 de salvatori şi muncitori care susţin că s-au îmbolnăvit inhalând praf rezultat în urma prăbuşirii Turnurilor Gemene, solicitând compensaţii în instanţă, relatează BBC News Online.

31 afișări
Imaginea articolului Autorităţile din New York vor plăti compensaţii celor care s-au îmbolnăvit după prăbuşirea turnurilor

Autorităţile din New York vor plăti compensaţii celor care s-au îmbolnăvit după prăbuşirea turnurilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pentru ca propunerea de compensare să intre în vigoare, ea trebuie aprobată de cel puţin 95 la sută dintre salvatorii şi muncitorii care susţin că s-au îmbolnăvit de cancer şi boli repiratorii din cauza prafului inhalat la curăţarea zonei unde s-au prăbuşit Turnurile Gemene, în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Norul toxic conţinea particule de azbest, plumb, sticlă şi ciment.

Suma de bani va proveni dintr-un fond de asigurare cu finanţare federală, în valoare de aproximativ un miliard de dolari, controlat de autorităţile din New York. Un evaluator, ales de avocaţii implicaţi în acest caz, se va pronunţa asupra validităţii fiecărei solicitări de compensare în parte şi asupra sumei la care este îndreptăţit fiecare petent.

Acest acord intervine în urma unei lungi bătălii juridice, dar pentru a fi aplicat el trebuie aprobat de un judecător şi agreat de petenţi. Anunţul a fost făcut joi seara de World Trade Center Captive Insurance Company, o companie creată de Guvern pentru a acoperi pretenţiile celor care au avut de suferit în urma efortului de salvare şi curăţare a zonei.

Primarul oraşului New York, Michael Bloomberg, a calificat acordul drept "o soluţie dreaptă şi corectă la un şir de circumstanţe complexe". Unii muncitori ar putea primi sume de câteva mii de dolari, iar alţii ar putea primi peste un milion de dolari, în funcţie de traumele suferite.

Avocaţii municipalităţii au afirmat că oraşul a făcut tot posibilul pentru a oferi muncitorilor echipament de protecţie adecvat şi au respins unele pretenţii ca fiind bazate pe false dovezi medicale. Până în prezent, au fost acordate compensaţii unui număr de şase solicitanţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici