Autorităţile europene anchetează potenţiale coliziuni între avioane civile şi militare

Agenţia Europeană pentru Securitate Aeriană (AESA) a anunţat luni că a deschis o anchetă asupra unei serii de incidente care au avut loc în ultimele luni şi care ar fi putut conduce la coliziuni în zbor între avioane de linie europene şi avioane militare.

504 afișări
Imaginea articolului Autorităţile europene anchetează potenţiale coliziuni între avioane civile şi militare

Autorităţile europene anchetează potenţiale coliziuni între avioane civile şi militare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aceste incidente s-au produs deasupra mării şi la frontiera Uniunii Europene. Aşa cum au raportat diverse state membre UE, transponderul avionului militar (sistemul care permite difuzarea unui cod ce semnalează că este un avion civil sau militar) era inactiv şi nu era posibil să se stabilească un contact radio", afirmă AESA într-un comunicat.

Agenţia, care precizează că a deschis această anchetă la solicitarea Comisiei Europene (CE)), subliniază că aceste incidente ar fi putut să reprezinte riscuri pentru transportul de pasageri.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt nu era în măsură, luni, să precizeze numărul de incidente înregistrate şi nici companiile aeriene implicate.

AESA adaugă că va prezenta recomandări, pe care le va trimite la Bruxelles în martie.

"Este o problemă foarte gravă. Consultăm şi interogăm toate părţile civile şi militare competente, cu scopul de a culege informaţiile necesare", a comentat Patrick Ky, directorul AESA, citat în comunizat.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici