Autorităţile irakiene au arestat 11 ofiţeri de securitate - VIDEO, GALERIE FOTO

Autorităţile irakiene au arestat 11 ofiţeri de rang înalt din cadrul forţelor de securitate, suspectaţi că nu şi-au îndeplinit miercuri misiunea privind protecţia Bagdadului, în urma atentatelor din capitala irakiană, unde locuitorii erau revoltaţi din cauza neglijenţei Guvernului.

20 afișări
Imaginea articolului Autorităţile irakiene au arestat 11 ofiţeri de securitate - VIDEO, GALERIE FOTO

Autorităţile irakiene au arestat 11 ofiţeri de securitate, în urma atentatelor de la Bagdad (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Atentat în Irak

"Unsprezece comandanţi de poliţie, din cadrul forţelor armate şi din cadrul serviciilor de informaţii din Salhiyeh şi Bab al-Muazam au fost arestaţi miercuri la ordinul premierului Nuri al-Maliki, care este, de asemenea, comandantul forţelor de securitate", a declarat joi generalul Qassem Atta, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar din Bagdad.

Două camioane încărcate cu două tone de explozivi au explodat miercuri în faţa Ministerului Afacerilor Externe din Salhiyeh, în centrul Bagdadului, şi în faţa Ministerului Finanţelor de la Bab al-Muazam, mai la nord, soldându-se cu 95 de morţi şi aproximativ 600 de răniţi. Un al treilea camion a fost dezamorsat, înainte de producerea unei alte catastrofe.

"Aceştia sunt interogaţi pentru a se afla cum au autorizat camioanele, de peste două tone, în pofida unei interdicţii formale ca aceste vehicule de mare tonaj să circule în timpul zilei", a precizat generalul.

Aceste carenţe l-au determinat pe al-Maliki să reevalueze complet planul de securitate creat în urma retragerii, de circa şase săptămâni, a americanilor din oraşele irakiene, de care era mândru.

Într-o reuniune, miercuri seara, "principalii reprezentanţi din domeniul securităţii şi miniştrii din aceste domenii au luat o serie de măsuri, dintre care unele sunt secrete, pentru a evita ca asemenea erori să se repete", a spus generalul.

Anunţurile făcute de al-Maliki au fost departe de calma nemulţumirea locuitorilor din cartierul în care se află Ministerul Afacerilor Externe.

"Bineînţeles că vinovaţii sunt comandanţii din domeniul securităţii, de la cel mai mic la cel mai mare (în grad), deoarece este imposibil să laşi un camion să circule pe o arteră principală în plină zi. Acest lucru nu se întâmplă nici în Afganistan, nici în Africa, ci doar la noi", a declarat un funcţionar kurd din cadrul ministerului.

"Toate măsurile pe care ei le anunţă sunt zadarnice. Sunt sigur că totul va reîncepe dacă rămân în funcţie", a adăugat el.

Atentat în Irak

Pentru a le arăta, în urmă cu două săptămâni, irakienilor că securitatea s-a ameliorat, al-Maliki a cerut forţelor de securitate să retragă zidurile de protecţie din beton care blocheză străzile din Bagdad. În faţa ministerului nu se mai afla nici un astfel de zid.

"Aceste atacuri erau previzibile. Teroriştii au vrut să trimită un mesaj pentru a demonstra că forţele irakiene sunt incapabile să asigure securitatea şi pentru a submina succesul lui al-Maliki şi a-i diminua popularitatea", a declarat consilierul premierului, Ali al-Musaui.

"Dar această experienţă este mai importantă decât ceea ce au încercat ei să facă", a continuat consilierul.

Atentat în Irak

Un deputat şiit, apropiat al premierului, a acuzat Arabia Saudită de susţinerea autorilor atentatelor. "Această ţară încearcă să distrugă securitatea, susţinându-i pe insurgenţi", a declarat Sami al-Askari pentru cotidianul al-Dustur.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici