Autorităţile italiene, acuzate de neglijenţă criminală. Zeci de mii de oamenii cer dreptate pentru rudele moarte

  • Italienii cer dreptate pentru rudele care au murit din cauza coronavirusului
  • Zeci de mii de oameni se pregătesc să dea în judecată autorităţile şi responsabilii sanitari pe care îi acuză de proasta gestionare a epidemiei
  • Italienii îndoliaţi susţin că rudele le-au murit cu zile, după ce simptomele coronavirusului au fost confundate cu cele ale gripei. Oamenii mai acuză autorităţile de neglijenţă criminală pentru că au luat cu întârziere măsuri de limitare a extinderii epidemiei
2914 afișări
Imaginea articolului Autorităţile italiene, acuzate de neglijenţă criminală. Zeci de mii de oamenii cer dreptate pentru rudele moarte

Sursa foto: Profimedia

Autorităţile italiene şi responsabilii sanitari ar putea fi traşi la răspundere pentru decesele produse de coronavirus. Zeci de mii de italieni s-au înscris pe o platformă online şi cer dreptate pentru rudele care au murit. Oamenii povestesc că au rămas fără părinţi, soţi sau copii, după ce simptomele de coronavirus au fost confundate cu cele ale unei banale gripe şi bolnavii au fost sfătuiţi să se trateze acasă cu paracetamol. Cei mai mulţi dintre ei au ajuns să fie internaţi abia când starea lor devenise critică, iar pentru mulţi a fost prea târziu. 

“Nu vrem compensaţii financiare. Când totul se va încheia, oricine a greşit şi a ignorat avertismentele trebuie să plătească. Vom reclama şi vom cere dreptate”, spune Luca Fusco, care şi-a pierdut tatăl din cauza coroanavirusului, potrivit The Guardian. 

Italienii indoliaţi de coronavirus spun că scopul lor nu este acela de a trage la răspundere cadrele medicale, ci pe cei din funcţiile de conducere, care ar fi subestimat ameninţarea reprezentată de acest virus.

“Cadrele medicale sunt victime, la fel cum sunt cei care au murit. Dar sistemul medical din Italia este descentralizat, (vina, n.r) cade în seama celor care conduc la nivel regional, care stabilesc protocoalele pentru spitale. Dacă judecătorii decid că avem un caz, responsabilitatea este la nivel regional”, continua Luca Fusco.

Mai multe anchete oficiale sunt deja în desfăşurare în Italia, inclusive una la un spital din Bergamo, unde s-a eşuat în identificarea simptomelor de coronavirus, ceea ce a dus la răspândirea virusului în spital şi în comunitate. De asemenea, procurorii din Lombardia au lansat o anchetă pentru neglijenţă şi omucidere, după ce sute de oameni au murit în azilurile pentru vârstnici.

Potrivit sindicatelor din Sănătate, vinovaţii sunt căutaţi şi în ce le priveşte pe cele 144 de cadre medicale care au murit, până acum, în Italia, în urma infecţiei cu SARS CoV 2, majoritatea, din cauza lipsei materialelor de protecţie.

Procurorii mai încearcă să stabilească şi dacă campaniile din Milano şi Bergamo, care încurajau oamenii să se comporte normal, să meargă la cumpărături, în restaurante şi baruri, în primele faze ale epidemiei, intră sub incidenţa neglijenţei criminale.

“Autorităţile italiene aveau cunoştiinţă de agresivitatea cu care virusul se răspândeşte şi rata mortalităţii, graţie datelor care veneau din China, Singapore şi Coreea de Sud. Ştiau şi ce restricţii au fost impuse pe scară largă pentru a preveni răspândirea virusului. În ciuda acestor lucruri, autorităţile din Milano şi Bergamo au rămas în faza de negare, fără nicio grijă pentru sănătatea publică”, este de părere Robert Lingard, care a depus deja o acţiune în justiţie, după ce două rude i-au murit şi altele au stat la terapie intensive din cauza infecţiei cu coronavirus.

Italia este a doua ţară, după Statele Unite, cu cei mai mulţi morţi din cauza coronavirusului, peste 25.000, în timp ce numărul cazurilor confirmate de apropie de 190.000. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici